RegionVesti

Crna Gora: U Medresi „Mehmet Fatih“ u Tuzima održana tribina na temu bitke kod Čanakalea

U Medresi „Mehmet Fatih“ u Tuzima danas je održana tribina na temu bitke kod Čanakalea.

Sa tribine je poručeno da je to jedna od najvećih bitaka u istoriji, koja je bila veoma važna za budućnost Turkiye.

Ambasadorka Turkiye u Crnoj Gori Songul Ozan kazala je da je danas prilika „da se sjetimo naših šehida koji su se borili u oslobodilačkom ratu“.

„Mehmet Akif Ersoy, koji je rođen u Peći, velikan naše književnosti, koji je obilježio našu borbu je simbol naše zajedničke veze i ovjekovječio je pišući o ljudima koji su otišli da se bore na Čanakale“, kazala je Ozan, podsjećajući da je upravo Ersoy autor turske današnje himne.

Istoričar i akademik Šerbo Rastoder istakao je da su vrata Istanbula bila na Čanakale, gdje se odigravala i glavna bitka.

„Onaj koji vlada Istanbulom, vlada i svijetom. Ogromni pokušaji saveznika da probiju prema sjeveru bili su praćeni velikim gubicima. Prvi svjetski rat označava kraj carstava u istoriji. Osmansko carstvo je bilo najveći primjer multikulture. Danas je Turska najbolji primjer da je islam u biti tolerantna vjera“, kazao je profesor Rastoder.

Istakao je da su Turci u ovom ratu pokazali da nijesu barbari, već časni vojnici kojima se divio i neprijatelj na frontu.

„Na hiljade đurumlija – dobrovoljaca iz Sandžaka u Prvom svjetskom ratu pristupilo je Osmanskoj vojsci i otišli su da se priključe u odbrani Turske. Od 12 do 15 hiljada je stiglo i najveći dio njih je poginuo. Oni su Tursku doživljavali kao svoj dom“, kazao je Rastoder.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef.Fejzić kazao je da su ljudi odlazili sa ovih prostora da se bore u ime Boga, za ummet, od kojih su mnogi su poginuli.

Direktor Medrese Amer Šukurica poručio je da se na ovaj način čuva uspomena na šehide koji su svojom krvlju ispisali istoriju.

„Velikani našeg vremena govore i o toj velikoj bitki i hvala ljudima što čuvaju sjećanje“, kazao je Šukurica.

 

Izvor: AA

Foto:Rusmin Radič – AA

Podeli