(VIDEO) Marić:Sandžaklije ubrzanom procedurom do bh. državljanstva

Nakon povratka iz Novog Pazara, u kojima je delegacija Skupštine Kantona  Sarajevo imala sastanke sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem i predstavnicima Gradske uprave, počela je realizacija dogovorenih aktivnosti. Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo jednoglasno su usvojili inicijativu da se od državnih vlasti zatražiti uvođenje ubrzane procedure za dobijanje bh. državljanstva građanima Sandžaka.

 

Sjednica Skupštine je u toku, a više informacija dao nam je šef kluba vijećnika SBB-a i delegat u Domu naroda Federacije BiH, Zvonko Marić, koji se za Vijesti javio iz Sarajeva. Ističe da je današnja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo počela u znaku Sandžaka.

“Prije svega jer je usvojena inicijativa zastupnika koji su boravili u Sandžaku. 30 glasova je bilo ZA, ni jedan protiv i ni jedan suzdržan. Uskoro bi trebalo biti oformljeno koordinaciono tijelo, pri Skupštini Kantona Sarajevo, kroz poslovnik o radu, koji će omogućiti saradnju na svim poljima, o kojima smo razgovarali prilikom boravka u Sandžaku. Dakle, iznenađujuće je. Nije se očekivalo da će biti jednoglasno ali to se desilo. Dževad Poturak, moj stranački kolega, podnio je tu inicijativu u ime kluba SBB-a. Ono što želim istaći, je činjenica ta, da mi iz Kantona Sarajevo ne možemo puno da utičemo na državne organe. To je državni nivo. Poslovi oko izdavanja pasoša su u njihovoj nadležnosti ali u obavezi su Skupština Kantona Sarajevo i  Vlada Kantona, da insistiraju kod državnih organa da ubrzaju ove procedure i skrate procedure kod izdavanja pasoša građanima koji žive na području Sandžaka. U koliko urade nadležni, prema našoj inicijativi, to će obradovati mnoge građane i sa jedne i sa druge,ali i treće strane. Govorimo o građanima Srbije, Crne Gore i BiH. Biće to na obostrano zadovoljstvo. Svima će biti puno lakše da se osjećaju kao svoj na svome,, istakao je Marić.

video:

Podeli