SvetVesti

Lavrov nakon sastanka u Antaliji: Rusija želi da Ukrajina bude neutralna zemlja

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Rusija želi da Ukrajina bude neutralna zemlja.

U turskom gradu Antaliji danas je uz posredovanje zvanične Ankare održan trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine i Turkiye na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji (ADF) koji će se održati od 11. do 13. marta. Sastanku su prisustvovali ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba i šef ruske diplomatije Lavrov.

Lavrov je nakon sastanka naglasio značaj pregovora i uspostavljanja humanitarnih koridora u Ukrajini.

“Ne želimo da bilo koji oblik pregovaranja bude zloupotrebljen. Danas je to postalo jasno da ne postoji ništa što bi zamijenilo pregovore. Potvrdili smo također da naš prijedlog za otvaranje humanitarnih koridora i dalje važi”, rekao je Lavrov u obraćanju na konferenciji za novinare.

Poručio je također da Rusi žele da Ukrajina bude neutralna zemlja.

“Oni koji šalju oružje u Ukrajinu odgovorni su za svoje postupke. Bit će odgovorni i oni koji ohrabruju plaćenike. Želimo da Ukrajina bude neutralna zemlja. Protiveći se širenju NATO-a, mi se ni na koji način ne protivimo uspostavljanju sigurnosti Ukrajine”, istakao je.

Napomenuo je još da ruski predsjednik Vladimir Putin nikada ne izbjegava kontakte i razgovore.

“Ne želimo ipak da se ti kontakti održavaju samo radi samih razgovora. O tome smo pričali i sa Kulebom”, kazao je Lavrov.

Istakao je također da Rusiju zabrinjavaju navodi da je Pentagon uspostavio desetine vojnih bioloških laboratorija na tlu Ukrajine, napominjući da žele odgovore na ova pitanja.

“Jedina stvar koju Zapad želi od Ukrajine je da ova zemlja konstantno radi protiv Rusije”, kazao je ruski ministar vanjskih poslova.

Naglasio je da će njegova zemlja riješiti i pitanje sankcija koje su uvele zapadne zemlje Moskvi u proteklom periodu.

“Riješit ćemo pitanje sankcija na način da nikada nećemo ovisiti o zapadnjacima. Poduzet ćemo takve mjere da više ne dođemo u sličnu situaciju”, rekao je Lavrov.

Anadolu Agency

Podeli