SvetVesti

Cavusoglu nakon sastanka s ruskim i ukrajinskim kolegama u Antaliji: Bio je to civiliziran sastanak i važan početak

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu izjavio je da je na sastanku s ukrajinskim i ruskim kolegama u Antaliji istakao da je neophodno uspostaviti održivo primirje u Ukrajini te da humanitarni koridori trebaju biti otvoreni i bez ikakvih prepreka, javlja.

Na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji u hotelu Regnum Carya održan je trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Turkiye, Rusije i Ukrajine, a sastanak je organiziran uz posredstvo Turkiye i s ciljem uspostave prekida vatre i traženja diplomatskog rješenja.

Cavusoglu je nakon sastanka izjavio kako je to bio prvi rusko-ukrajinski sastanak na ministarskom nivou od početka rata u Ukrajini te je kazao da je na sastanku upozorio na neophodnost hitnog spasa za civile koji su se našli usred ratnih dešavanja.

“Rat nema pobjednika, a gubitnici su nedužni civili”, poručio je Cavusoglu.

Ističući kako se i Turkiye mogla uvjeriti u teško stanje u Ukrajini tokom evakuacije turskih građana iz te zemlje, Cavusoglu je kazao da je ovaj sastanak u Antaliji bio neophodan korak i da je važan početak.

On je kazao da je danas razgovarano i o tome da se ovakav sastanak održi i na nivou lidera te je dodao da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski spreman na to, a da je i šef ruske diplomacije Lavrov danas kazao da ruski predsjednik Vladimir Putin u principu nije protiv toga.

“Sastanak nije prošao u lakom ambijentu zbog rata i sukoba koji su u toku. Pored svih poteškoća, mogu reći da je to bio veoma civiliziran sastanak. Strane su branile svoje stavove i svoje misli na civiliziran način”, rekao je Cavusoglu.

Cavusoglu je dalje kazao da Rusija i Ukrajina pregovaraju o nizu pitanja i uvjeta i da to uključuje i da je na stolu i sveobuhvatni mirovni sporazum koji žele dogovoriti.

“Znate da u takvom slučaju Ukrajina želi da neke zemlje budu ovdje kao garant. Jedna od njih je Turkiye. Na našem današnjem bilateralnom sastanku Kuleba je to još jednom potvrdio”, kazao je Cavusoglu.

Anadolu Agency

Podeli