DruštvoVesti

Procenat vakcinisane dece MMR vakcinom u Novom Pazaru poražavajući

Problem sa malim procentom vakcinisane dece MMR vakcinom koja je inače zakonom propisana, postoji već duže vreme. Ovaj problem postao je još veći u poslednje dve godine od kako je nastupila pandemija koronavirusa pa je brojka vakcinisane dece pomenutom vakcinom poražavajuća, ističu pedijatri. Oni se boje, da će,ukoliko se ovakav trend nastavi, epidemija morbila neizbežna.

Poslednjih 20. godina MMR vakcinu „bije loš glas“, što se najviše odnosi na navodnu povezanost ove vakcine i pojave autizma.” Antivakcinalni pokret širi dezinformacije i pruža “dokaze“ o toksičnim efektima vakcina. Raspoloživost informacija sumnjivog porekla od strane osoba koje nemaju medicinsko obrazovanje ili su završili Medicinski fakultet, a nikada se nisu bavili decom i vakcinacijom, dodatno uznemiruje roditelje”, kaže načelnica Dečijeg dispanzera dr Vesna Despotović.

Član gradskog veća i predsednik Saveta za zdravlje grada Novog Pazara Fevzija Murić podseća roditelje da je MMR vakcina zakonom propisana i da se ne smeju oglušiti na vakcinaciju dece ovom vakcinom jer će snositi sankcije  koje, kako ističe, ne bi voleo da se dese već da se roditelji osveste i shvate važnost imunizacije ovom vakcinom.

“Molim roditelje da veruju izabranom pedijatru, da sve nedoumice koje imaju za MMR vakcinu otklone u razgovoru sa njim i da ne slušaju razne netačne informacije zbog kojih mogu dovesti zdravlje svog deteta u pitanje”, kazala je pedijatar dr Dženeta Bogućanin.

Odbijanjem vakcinacije roditelji preuzimaju rizik da njihovo dete oboli od bolesti koje su mogle da budu sprečene vakcinacijom. Pored toga dovode se u rizik i mališani sa kojim se dete druži i time se narušava se kolektivni imunitet.

B.V.

 

Podeli