RegionVesti

Evropski parlament raspravljao o BiH, pozivi na sankcije Dodiku

Evropski parlament je održao zasjedanje u utorak poslije podne na kojem je jedna od tema bila situacija u Bosni i Hercegovini u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu i unutrašnjih političkih tenzija.

Većina evropskih parlamentaraca izrazila je podršku za ubrzano članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, dok je manjina izrazila protivljenje, prenosi Fena.

“Bosna i Hercegovina je ključna za Zapadni Balkan i, umjesto unutrašnjih sukoba, treba se fokusirati na EU agendu, tu je Bosni i Hercegovini mjesto”, rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

Međutim, naglasio je da očekuju reforme i ispunjenje 14 prioriteta EU-a, dodajući da je to jedino što može približiti Bosnu i Hercegovinu članstvu u EU.

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula govorio je o izbornoj reformi.

Dodik bojkotira državne institucije

Mnogi parlamentarci govorili su o Dodiku i njegovom negativnom utjecaju na trenutnu političku situaciju.

Francuski socijalista Emmanuel Maurel podsjetio je da rastu tenzije između entiteta – Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

“Vidimo da se ovi iz RS-a žele otcijepiti. Možemo reći da je to jako opasno. Rat Vladimira Putina baca loše svjetlo na Milorada Dodika”, rekao je Maurel, naglašavajući da bi moglo doći do još jedne katastrofe u Evropi ako EU nešta ne poduzme na vrijeme.

U Bosni i Hercegovini Dodik i njegove pristalice bojkotiraju državne institucije, izjavio je europarlamentarac Dietmar Koster.

“Dodik odbija osuditi rusku agresiju na Ukrajinu. On se zalaže za navodni neutralni stav, što ne znači ništa drugo nego da se slaže s Putinovim ratom. Dodik koristi rat u Ukrajini kako bi unapređivao svoje proruske politike i kako bi uzrokovao raspad Bosne i Hercegovine”, kazao je on.

Koster je rekao da je očigledno da Dodik sarađuje s Moskvom da bi destabilizirao Bosnu i Hercegovinu.

“Krajnje je vrijeme za EU da sankcionira Dodika i njegove pristalice, da bi odbranili suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. U ovom smislu, EU mora podržavati civilno društvo više nego što je to dosad radila”, zaključio je Koster.

Agencije

Podeli