SvetVesti

U Ukrajini počeo privremeni prekid vatre za evakuaciju civila

Rusija je proglasila primirje od 10 sati po moskovskom vremenu radi evakuacije civila iz pet ukrajinskih gradova, uključujući glavni grad Kijev.

Odluka o privremenom prekidu vatre ruskog Ministarstva odbrane za evakuaciju civila iz ukrajinskih gradova Kijeva, Harkova, Černihiva, Sumija i Mariupolja jutros je stupila na snagu.

Treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine završila je u ponedjeljak “malim pozitivnim” pomacima u poboljšanju humanitarnih koridora.

Prva runda pregovora održana je 28. februara u Gomelu u Bjelorusiji u blizini granice s Ukrajinom i trajala je pet sati, a druga je održana 3. marta u Brestu.

U drugoj rundi mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva, dvije strane dogovorile su stvaranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila te za dostavu hrane i lijekova.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Prema podacima Agencije za izbjeglice UN-a najmanje 1,7 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje.

 

Izvor i foto: AA

 

Podeli