SvetVesti

Treća runda pregovora Rusije i Ukrajine završena s “malim pozitivnim” pomacima

Treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine završila je “malim pozitivnim” pomacima u poboljšanju humanitarnih koridora, rekao je ukrajinski dužnosnik u ponedjeljak.

“Treća runda pregovora je završena. Postoje mali pozitivni pomaci u poboljšanju logistike humanitarnih koridora”, napisao je na Twitteru Mihail Podolyak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

“Održane su intenzivne konsultacije u pregovorima s Rusijom o rješenju problema, uključujući prekid vatre”, dodao je.

Posljednja runda pregovora između Moskve i Kijeva počela je ranije u ponedjeljak u bjeloruskom gradu Brestu.

Pomoćnik ruskog predsjednika Vladimir Medinski na čelu je moskovske delegacije, dok kijevsku predvodi Podolyak.

Moskva ima razne uvjete da okonča rat u Ukrajini.

Želi da Ukrajina promijeni svoj Ustav kako bi odbacila cilj pridruživanja bilo kakvom savezu i da Kijev prizna nezakonito pripojeni Krim kao ruski teritorij.

U februaru 2019. godine ukrajinski parlament odobrio je izmjene Ustava kojima je sadržana želja Ukrajine da se pridruži NATO-u.

Kijev želi da se rat na teritoriji Ukrajine završi i da se ruske trupe potpuno povuku s ukrajinskih zemalja, uključujući Krim i Donbas.

Prva runda pregovora održana je 28. februara u Gomelu u Bjelorusiji u blizini granice s Ukrajinom i trajala je pet sati, a druga je održana 3. marta u Brestu.

U drugoj rundi mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva, održanoj u četvrtak, dvije strane dogovorile su stvaranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila te za dostavu hrane i lijekova.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Prema podacima Agencije za izbjeglice UN-a najmanje 1,7 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje.

 

Izvor: AA

Foto: MVP Bjelorusije

Podeli