SvetVesti

Iz izbjeglištva u izbjeglištvo: Sirijski dječak bez pratnje prešao ukrajinsku granicu sa Slovačkom

Priča o 11-godišnjem sirijskom dječaku Hasanu al-Khalafu izazvala je veliku pažnju na društvenim mrežama, nakon što su slovačke vlasti ostale zatečene kada je prešao ukrajinsku granicu bez ikakve pratnje, noseći plastičnu vrećicu i pasoš, s brojem telefona ispisanim na ruci.

“Zahvaljujući broju na njegovoj ruci i komadu papira u pasošu, uspjeli smo kontaktirati njegove rođake koji su kasnije došli po njega i cijela priča se dobro završila”, objavila je slovačka policija na svojoj Facebook stranici, nakon što je objavila nekoliko fotografija Hasana al-Khalafa.

Aktivisti su preko društvenih mreža pohvalili hrabrost dječaka, izražavajući bol i suosjećanje, pogotovo jer je dječak izbjegao iz Sirije u Ukrajinu.

Korisnici društvenih mreža objavljivali su fotografije dječaka na granici, uz komentare “iz izbjeglištva u izbjeglištvo” i “izbjeglički put”.

Prema pisanju stranih medija, Hasan al-Khalaf je pobjegao iz grada Zaporožja na jugoistoku Ukrajine bez ičije pratnje. Dječak je putovao četiri dana do slovačke granice i prešao oko 1.500 kilometara.

Prema istom izvoru, majka mu je dozvolila da pobjegne sam jer je morala ostati da brine o svojoj nepokretnoj majci (84 godine). Slovačka policija objavila je snimak u kojem se dječakova majka Yulia Volodymyrivna Pisecka zahvaljuje svima koji su brinuli o njenom sinu.

U zoru 24. februara Rusija je pokrenula rat protiv Ukrajine, nakon čega su uslijedile ljutite reakcije brojnih zemalja u svijetu i pozivi na pooštravanje sankcija Moskvi. Borbe se i dalje vode na svim frontovima, a ruski rat protiv Ukrajine ušao je u svoj 13. dan.

Aljazeera

Podeli