PolitikaVesti

Erdogan pozvao Putina da proglasi prekid vatre, stigao i odgovor: Da, ako se ispune naši zahtevi

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je predsednika Rusije Vladimira Putina da proglasi prekid vatre u Ukrajini, otvori humanitarne koridore i potpiše mirovni sporazum, saopštila je danas kancelarija turskog predsednika. Ruski predsednik rekao je da će sukobi prestati kada se ispune zahtevi Rusije.

U saopštenju izdatom nakon jednočasovnog telefonskog razgovora, predsedništvo Turske je navelo da je Erdogan rekao Putinu da je Turska spremna da doprinese mirnom rešavanju sukoba, dodajući da bi prekid vatre ublažio zabrinutost zbog humanitarne situacije, preneo je Rojters.

Predsednik Erdogan je ponovio svoj poziv da zajedno utru put miru, saopštila je njegova kancelarija. On je istakao važnost preduzimanja hitnih koraka za postizanje prekida vatre, otvaranje humanitarnih koridora i potpisivanje mirovnog sporazuma, stoji u saopštenju.

Turski predsednik je napomenuo da je u stalnom kontaktu i sa ukrajinskom stranom i drugim zemljama i dodao “da će nastaviti da se trudi da se održe sveobuhvatni pregovori i da se postignu rezultati”.

Sa druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da će sukob prestati samo ako Ukrajina prestane da se bori i ako se ispune ruski zahtevi.

U razgovoru sa turskim predsednikom Erdoganom, Putin je reako da vojna operacija teče po planu i dodao da bi ukrajinski pregovarači trebalo da zauzmu “konstruktivniji” pristup u razgovorima sa Moskvom kako bi uzeli u obzir realnost na terenu, navodi se u saopštenju Kremlja.

Dodaje se da su se predsednici Rusije i Turske saglasili o važnosti održavanja kontakata diplomatskih i vojnih agencija dve zemlje.

 

Izvor: Euronews

Podeli