DruštvoVesti

BNV: Podrška Deklaraciji o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU I NATO

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić, uputila je danas pismo podrške Miru Lazoviću, predsjedniku Foruma Parlamentaraca BiH 1990 i potpisnicima Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu prema Evropskoj uniji i NATO. U pismu stoji sljedeće:

“Poštovani gospodine Lazović,

U ime Bošnjačkog nacionalnog Vijeća u Republici Srbiji čestitam Vama i svim potpisnicima usvajanje Deklaracije o ustavnim i drugim reformama Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji i NATO.

Raduje nas činjenica da je inicijativa za ustavne i druge reforme široko prihvaćena i da je Deklaracija potpisana  od velikog broja važnih društveno političkih aktera u Bosni i Hercegovini kojima je primarni cilj izgradnja sigurne budućnosti u demokratskoj, suverenoj, cjelovitoj, jedinstvenoj i snažnoj Bosni i Hercegovini, zemlji ravnopravnih građana.

Bošnjačko nacionalno vijeće kao najviše političko i predstavničko tijelo Bošnjaka Sandžaka, kroz svih 30 godina svog postojanja, daje punu podršku suverenoj i nedjeljivoj, multietničkoj i multikonfesionalnoj Bosni i Hercegovini, zemlji koja je vijekovima njegovala duh jedinstva i sloge svih njenih građana.

Poštovani gospodine Lazović, Vaše predsjedavanje ovom historijski važnom skupu, na kojem je prihvaćena i usvojena Deklaracija o ustavnim i drugim reformama Bosne i Hercegovine, simbolizuje hiljadugodišnji kontinuitet suverenosti Bosne i Hercegovine koji je u novijoj historiji potvrđen 1. marta 1992. godine, a potvrdio se i danas.

Potpisivanje Deklaracije nas uvjerava  da će Bosna i Hercegovina nastaviti svoj suvereni razvoj na principima multietničnosti i multikulturalnosti te time očuvati svoju najdragoceniju vrijednost a to je „bosanski duh“ koji  svi mi, prijatelji Bosne, pamtimo i volimo.

Još jednom čestitam Vama i svim potpisnicima Deklaracije te vas molim da snažno istrajete u izgradnji Bosne i Hercegovine kao demokratske, građanske, suverene i jedinstvene zemlje svih njenih građana” navodi se u pismu.

 

Podeli