DruštvoVesti

Prašina od bombi iz Ukrajine stiže u Srbiju; “Za manje od 10 sati”

Visinski ciklon koji će se formirati u oblasti Crnog mora narednih dana stvoriće istočno i severoistočno strujanje vetra.

Ovo bi bio običan početak vremenske prognoze da vetar neće proći preko Ukrajine i zajedno sa oblacima doneti prašinu koja nastaje od bombi i raketa u toj zemlji.

Meteorolog Ivan Ristić kaže da isto onako kako u Srbiji nastaju “crvene kiše” zbog saharskog peska koji nošen vetrom stiže iz pustinje, tako će i prašina od bombi doći do Srbije iz Ukrajine.

“Sve što ode u atmosferu, kao što je prašina od eksplozije bombe, kreće se dalje kada je vazduh vlažan”, objašnjava on.

Naime, vlažni oblaci koji će proći iznad Ukrajine ponašaju se, maltene, kao sunđer i “skupljaju” nečistoće u vazduhu, piše 24sedam.rs.

“Ciklon je počeo da se stvara već u subotu, a narednih desetak dana imaćemo strujanja uglavnom iz tog pravca. A sve što ode na visinu od 500 do 1.000 metara dolazi ka nama”, kaže Ristić.

Da stvar bude komplikovanija, prašina putem tih strujanja može da završi iznad Srbije za manje od 10 sati.

Ristić kaže da je slična vremenska situacija bila kada je svojevremeno eksplodirala nuklearna centrala u Černobilju, nakon čega su opasne čestice stigle i u našu zemlju.

“Bitno je samo da ne bude radioaktivnosti. Zato se svi plaše nuklearnog rata. Jer bomba pobije ljude u krugu od nekoliko kilometara, ali se radioaktivnost onda širi dalje”, objasnio je on.

Ipak, tvrdi Ristić, čestice koje dolaze od oružja u Ukrajini ne bi trebalo da budu opasne po život građana.

“Bitno je samo da ne bude radioaktivnosti”, kaže on, i dodaje da se ove čestice spuštaju u vidu padavina. A padavina će, prema njegovoj prognozi, sigurno biti.

“Posle serije ciklona koji su prešli preko zapadne i severne Evrope, u narednom periodu u tom delu Evrope doći će do povećanja vazdušnog pritiska i stabilizacije vremena. Ovo polje visokog vazdušnog pritiska, usled prodora hladnog vazduha u istočnu i južnu Evropu, ojačaće i pomeriće se na istok. Istovremeno, iznad istočne i jugoistočne Evrope doći će do formiranja i razvoja visinskog ciklona, koji će u ovim predelima ponegde doneti pravo zimsko vreme, sa dosta snega”, kaže meteorolog.

Osetniju promenu vremena najavljuje već od subote.

“Preovlađivaće oblačno i hladno vreme, povremeno sa padavinama. Sa zahlađenjem, sneg se očekuje i u nižim predelima zapadne, centralne i južne Srbije. U ponedeljak ima uslova za pojavu snega u severnim krajevima i Beogradu. Vetar slab i umeren na planinama, povremeno pojačan severni”, kaže on.

A onda će početkom marta vreme biti stabilnije, mada hladno.

 

Izvor: b92/blic

Foto: Tanjug/AP

Podeli