PolitikaVesti

Evropska unija analizira Vučićeve ocene u vezi sa invazijom Rusije u Ukrajini

Evropska unija analizira ocene koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo u vezi sa invazijom Rusije u Ukrajini, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) briselski zvaničnici, navodeći da će sa zvaničnom reakcijom izaći „blagovremeno“.

Dok se čeka zvanična stav EU o odluci Srbije da ne uskladi njenu spoljnu politiku sa politikama EU, tako što neće uvesti sankcije Rusiji, portparol EU Peter Stano je u pisanom odgovoru naveo da „u ovim vremenima iskušenja“ moramo da vidimo solidarnost i odlučnost, posebno evropskih zemalja i naših bliskih partnera, da pokažu svoju solidarnost, svoju posvećenost međunarodnoj vladavini i odbrani de

„Ono što je u pitanju nije samo Ukrajina, već stabilnost u Evropi. Ne samo EU, već Evropa kao kontinent – to znači sigurnost i stabilnost svake zemlje. Sankcije EU su obavezujuće za zemlje članice EU i zemlje koje odluče da se usklade sa ovim sankcijama“, naveo je Stano.

On je istakao da se od zemalja u procesu pristupanja očekuje da se postepeno usklađuju sa odlukama EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici, a da to važi i za Srbiju kao zemlju kandidata.

Unija je 22. februara kada je EU uvela prvi paket sankcija Rusiji, poručila da očekuje da Srbija pozitivno odgovori na zahtev da se uskladi sa spoljnom politikom EU, podseća RSE.

Izvor: Danas

Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

 

Podeli