“Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope. Mi ruski i ukrajinski narod oduvek smatramo bratskim, Srbija oduvek poštuje pravo država na nepovredivost granica. Jedan od osnovnih principa naše zemlje jeste poštovanje teriotorijalnog integriteta drugih suverenih država”, pročitao je Vučić zaključke donete na sednici Saveta za nacionalanu bezbednost.

“Uvek smo vodili principijelnu spoljnu politiku i za to smo skupo platili cenu. Zbog nastojanja da sačuvamo svoj teritorijalni integritet bili smo izloženi napadu 19 zemalja krajem 20. veka. U skladu sa svojom dosadašnjom politikom, Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine”, istakao je predsednik Srbije.

Temeljno načelo međunarodnog prava je mirno rešavanje problema, rekao je Vučić i dodao: “Rukovodeći se svojim principima, Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta svake zemlje, pa i Ukrajine.”

Takođe naglasio je: “Srbija će se rukovoditi zaštitom svojih vitalnih, ekonomskih interesa ako bude trebalo da odlučuje o uvođenju sankcija drugim državama. Republika Srbija smatra da nije u njenom vitalnom interesu da bilo kome uvodi sankcije.“

“Molio bih sve da pažljivo slušate, od početka do kraja”, naglasio je na početku.

Pod tačkom jedan, Vučić je pročitao: “Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope. Mi ruski i ukrajinski narod oduvek smatramo bratskim…”