SvetVesti

Turbulentan dan na svetskim berzama: Rekordan pad ruske rublje, rast cene zlata, žitarica…

Pad svetske berze nakon vesti o napadu Rusije na Ukrajinu izazvao je haos na svim finansijskim tržištima. Dramatično je skočila cena energenata, zlata, žitarica, a cifre se menjaju iz sata u sat.

Kilogram zlata ju petak će biti 56.750 evra, a u četvrtak je iznosio oko 54.000 evra. Pre samo mesec dana cena je bila 51.000 evra. Veliki “franc jozef” dukat koji se prodavao za oko 90.000 dinara, sada se u našim zlataram prodaje za čak 117.000 dinara.

Ruska rublja je doživela rekordno nizak nivo, a evro se spustio na višegodišnji minimum prema dolaru i švajcarskom franku. Rublja je potonula za čak 5,77 odsto na 86 rubalja za dolar. Moskovska berza je odmah reagovala i suspendovala trgovinske operacije na svim tržištima zbog sunovrata nacionalne valute i cena akcija. Berza u Moskvi bila je privremeno obustavila trgovinu. Ruska centralna banka najavila je da će reagovati kupovinom na deviznom tržištu.

Na globalnim tržištima kapitala zavladala je panika i počela je opšta rasprodaja akcija. Berze u Hongkongu, Sidneju, Seulu pale su za više od tri procenta. Tržišta u Tokiju, Singapuru, Tajpeju i Velingtonu – za oko dva odsto, a veliki gubici su zabeleženi u Šangaju, Manili, DŽakarti i Bangkoku. Geopolitičke tenzije su se odrazile i na prinose na američke obveznice.

Cena pšenice u Evropi je na rekordnom nivou, kukuruz je dostigao sedmomesečni maksimum, a soja je takođe u porastu. Sva tri ključna sastojka za hranu i stočnu hranu su porasla za oko 40 odsto u odnosu na najniže vrednosti iz 2021. godine.

Indeks američkog dolara porastao je za 0,6 odsto, na 96,762 poena, prvi put od 31. januara. Opšta rasprodaja se proširila i na tržišta kriptovaluta, gurnuvši bitkoin ispod nivoa od 35.000 dolara prvi put u poslednjih mesec dana.

Foto AP

Podeli