SvetVesti

EU prihvatila dodatne sankcije protiv Rusije

Evropska unija (EU) saopštila je da je na vanrednom samitu lidera prihvatila dodatne sankcije protiv Rusiji u oblasti finansija, energetike, transporta, kontrole izvoza i finansiranja, vizne politike kao i protiv pojedinaca.

U saop─çenju objavljenom nakon vanrednog samita, na kojem su se u Briselu sastali lideri EU-a kako bi raspravljali o ruskoj vojnoj operaciji protiv Ukrajine, najo┼ítrije su osu─Ĺeni napadi Rusije.

Lideri EU-a su istakli da odgovornost za ┼ítetu i gubitak ┼żivota u Ukrajini u potpunosti snosi Rusija, te pozvali Moskvu da prekine sve vojne akcije i da bezuslovno povu─Źe sve svoje snage.

Lideri koji su prihvatili dodatne sankcije protiv Rusiji u oblasti finansija, energetike, transporta, kontrole izvoza i finansiranja, vizne politike kao i protiv pojedinaca.

Pozivaju─çi sve zemlje da ne priznaju takozvane separatisti─Źke vlade, lideri EU-a su tako─Ĺer ponovili posve─çenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije i Moldavije.

─îelnici EU-a su tako─Ĺer poru─Źili da ─çe Vije─çe EU-a pratiti ovo pitanje i nastaviti da se priprema za dodatne sankcije, te pozvali Evropsku komisiju da predlo┼żi mjere za neo─Źekivane situacije, uklju─Źuju─çi oblast energetike.

Lideri EU-a tako─Ĺer su osudili umije┼íanost Bjelorusije u napade i odlu─Źili inicirati pripreme za individualne i ekonomske sankcije, koje bi uklju─Źivale i administraciju Minska.

 

Izvor i foto: AA

Podeli