SvetVesti

EU prihvatila dodatne sankcije protiv Rusije

Evropska unija (EU) saopštila je da je na vanrednom samitu lidera prihvatila dodatne sankcije protiv Rusiji u oblasti finansija, energetike, transporta, kontrole izvoza i finansiranja, vizne politike kao i protiv pojedinaca.

U saopćenju objavljenom nakon vanrednog samita, na kojem su se u Briselu sastali lideri EU-a kako bi raspravljali o ruskoj vojnoj operaciji protiv Ukrajine, najoštrije su osuđeni napadi Rusije.

Lideri EU-a su istakli da odgovornost za štetu i gubitak života u Ukrajini u potpunosti snosi Rusija, te pozvali Moskvu da prekine sve vojne akcije i da bezuslovno povuče sve svoje snage.

Lideri koji su prihvatili dodatne sankcije protiv Rusiji u oblasti finansija, energetike, transporta, kontrole izvoza i finansiranja, vizne politike kao i protiv pojedinaca.

Pozivajući sve zemlje da ne priznaju takozvane separatističke vlade, lideri EU-a su također ponovili posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije i Moldavije.

Čelnici EU-a su također poručili da će Vijeće EU-a pratiti ovo pitanje i nastaviti da se priprema za dodatne sankcije, te pozvali Evropsku komisiju da predloži mjere za neočekivane situacije, uključujući oblast energetike.

Lideri EU-a također su osudili umiješanost Bjelorusije u napade i odlučili inicirati pripreme za individualne i ekonomske sankcije, koje bi uključivale i administraciju Minska.

 

Izvor i foto: AA

Podeli