SvetVesti

Rusija napada više ukrajinskih gradova, uključujući Kijev

Vojna operacija Rusije na Ukrajinu se nastavlja, a od jutros su izvedeni napadi na više ukrajinskih gradova, uključujući i glavni grad Kijev.

Jutros nešto iza 4.50 sati eksplozije su odjeknule u gradovima Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mikolaiv i Odesa, kao i glavnom gradu Kijevu. U Kijevu se moglo čuti više eksplozija, a u gradu su se oglasile sirene za uzbunu.

Na glavnim saobraćajnicama Kijeva zabilježene su velike gužve, jer veliki broj građana od jutros pokušava napustiti grad. Neki su se sklonili u podzemne željeznice, neki u podrume.

– U Harkovu poginula jedna osoba, oštećena zgrada –

Usljed ruskog napada rakete su pogodile stambenu zgradu u gradu Harkovu, a prema prvim informacijama poginula je najmanje jedna osoba. U napadu je oštećena zgrada.

Ukrajina je saopćila da je Rusija započela napade na Ukrajinu iz susjedne Bjelorusije i okupiranog poluostrva Krim.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio je stanje vanredne uprave na teritoriji cijele zemlje.

U video poruci koju je podijelio, Zelenski je naveo da je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo specijalnu operaciju u Donbasu, napad na ukrajinsku vojnu infrastrukturu i granične straže.

Navodeći da su se u mnogim gradovima u zemlji čule eksplozije, Zelenski je naveo da su zbog toga proglasili stanje vanredne uprave na teritoriji cijele zemlje.

Zelenski je poručio građanima da ostanu mirni i da ne napuštaju svoje domove.

– Kuleba: Svijet može i mora zaustaviti Putina –

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba rano u četvrtak kazao je kako će se Ukrajina odbraniti, a da je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo “invaziju širokih razmjera na Ukrajinu“.

”Mirni ukrajinski gradovi su izloženi napadima. Ovo je agresija. Ukrajina će se braniti i pobijediti. Svijet može i mora zaustaviti Putina. Sad je vrijeme za djela”, napisao je Kuleba na Twitteru.

Kuleba je, zahtijevajući hitne odluke o sankcijama protiv Rusije, apelirao na međunarodnu zajednicu i poručio:

“Podijelite istinu o Putinovoj invaziji u svojim zemljama i pozovite vlade da poduzmu hitne mjere.”

– Objavljeno da su oboreni ruski avioni –

Ukrajinske oružane snage objavile su u četvrtak da je oboreno najmanje pet ruskih aviona i jedan helikopter.

Komanda Združenih snaga Vojske Ukrajine saopštila je da je u blizini njihove baze oboreno “pet aviona i agresorski helikopter”.

Stanovnici Donbasa poručili su da je situacija u tom ukrajinskom regionu “zastrašujuća” nakon ruske vojne invazije u Ukrajini.

Arkadij, stanovnik grada Kramatorska, rekao je da se nada da će se situacija uskoro popraviti. Iako je čuo povremene eksplozije, rekao je da ide na posao.

Ispred bankomata se mogu vidjeti ljudi koji u redovima čekaju da podignu novac, dok nebom odzvanjaju zvuci borbenih aviona.

U međuvremenu, ukrajinske vlasti pozvale su građane da ostanu kod kuće i ne paniče.

Podeli