SvetVesti

EU i SAD objavile pakete sankcija protiv Rusije, Bajden premešta vojsku u Evropu

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je da je 27 članica EU  jednoglasno usvojilo paket sankcija koji će, kako je naveo, ”zaboleti Rusiju i to snažno”, a koje pogađaju rukovodeći, finasijski i odbranbeni sektor Rusije, uključujući i trgovinski sektor Donjecka i Luganska.

”Danas smo se dogovorili da uvrstimo 351 predstavnika ruske Dume, koji su glasanjem prekršili međunarodno pravo i teritrorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, na našu listu sankcionisanih osoba”, rekao je Borelj.

On dodaje da su se članice EU dogovorile da sankcionišu i 27 osoba i entieta koji podrivaju ili prete ukrajinskom integritetu, suvrenitetu i nezavisnosti, među kojima su oni koji su donosili odluke kojima je prećeno Ukrajini, enteti koji su ih finasirali, oni koji su imali ulogu u invaziji i destabilizaciji i oni koji su vodili rat dezinfomacijama protiv Ukrajine.

”Sankcijama ciljamo i ekonosmke odnose između EU i dva regiona, kao što smo uradili u slučaju Krima, kako bismo obezbedili da oni koji su odgovorni zaista osete ekonomske posledice nelegalnih i agresivnih poteza”, kaže Borelj.

On dodaje da usvijene sankcije pogadaju i rusku državu i Vladu tako što im onemogućavaju pristup finsijskom tržištu i uslugama EU, čime se limitira finansiranje njihove politike.

Paket je, prema rečima Borelja, kompletiran odlukom Nemačke da zaustavi rad gasovoda Severni tok 2.

Borelj je upozrio da će EU, u zavisnosti od razvoja situacije, proširiti spisak sankcija protiv odgovornih za ukrajinsku krizu.

 

Izvor: Tanjug

Foto: DW

Podeli