EkonomijaVesti

Dogovoreni junski biznis susreti u Turskoj

Privredna komora Srbije i Odbor za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske (DEIK) organizovaće početkom juna biznis susrete privrednika u turskim gradovima Bursi, Izmiru i Antaliji s ciljem da se intenziviraju kontakti privrednika i spoljnotrgovinska saradnja Srbije i Turske u narednih četiri do pet godina poveća na pet milijardi evra, rečeno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije i Hami Aksoja, ambasadora Republike Turske u Beogradu.

„Spremni smo da počnemo sa poslovnom ofanzivom i organizacijom serija B2B sastanaka sa turskim kompanijama kako bi privreda Srbije ostvarila još veći rast“, istakao je Čadež.

Na sastanku je bilo reči o mogućnosti da se u rejonu Sjenice turskim investiranjem izgradi ekološka farma gde bi se, između ostalog, proizvodilo najkvalitetnije goveđe meso.

„Na taj način sjenički kraj bi imao mnogo koristi, a mesni proizvodi iz Srbije mogli bi da se plasiraju na tržište Otvorenog Balkana i šire“, rekao je Čadež.

Na sastanku je istaknuta važnost uspostavljanja novih direktnih letova za Tursku tokom cele godine kako bi i turisti i privrednici dve zemlje brže i lakše ostvarili saradnju na korist privreda dveju zemalja.

„Veoma smo srećni što vidimo da Srbija ima izuzetan ekonomski rast i da je na dobrom putu. Realno je očekivati da spoljnotrgovinska razmena u narednih četiri do pet godina bude pet milijardi evra. Mnogo turskih kompanija dolazi u Srbiju da investira jer vide da se industrija brzo transformiše, posebno IT sektor u koji bi želele da ulažu brojne kompanije iz Turske“, rekao je Hami Aksoj, ambasador Turske.

Bajram Akgul, kopredsedavajući Poslovnog saveta Srbija – Turska i vlasnik kompanije Salcano iz Turske, istakao je značaj logističke pozicije Srbije u Evropi za privlačenje novih investicija i naglasio da će planirani poslovni susreti privrednika dve zemlje značajno doprineti jačanju ekonomske saradnje.

Podsetimo, o sastanku privrednika u Turskoj nedavno su razgovarali osnivač i lider SDP-a Rasim Ljajić i ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj.

izvor: Privredna komora Srbije

Podeli