DruštvoVesti

Prošle godine obavljeno preko 500 hemodijaliznih procedura

Protekla godina, takođe obeležena pandemijom koronavirusa, bila je jako teška za Odeljenje hemodijalize Opšte bolnice Novi Pazar. Na ovom odeljenju leče se pacijenti koji na lekarsku pomoć ne mogu da čekaju, koji moraju zbog prirode bolesti biti dmah podvrgnuti terapiji a među kojima je bilo obolelih i od kovida. Prema podacima načelnika odeljenja dr Edvina Hadžibulića, preko 500 pacijenata je bilo procesuirano a radilo se u tri smene sa maksimalnim angažovanjem zdravstvenog osoblja.

“Godina za nama zaista je bila teška. Imali smo mnogo pacijenata koji su bili na hemodijalizi i pritom pozitivni na koronavirus, tako da smo morali da ih odvojimo od pacijenata koji nisu imali koronu, što je zaista bilo zahtevno i morali smo maksimalno da vodimo računa da se virus ne prenese na sve koji su se lečili na odeljenju”, kazao je načelnik dr Edvin Hadžibulić. Posebno je istakao talas koji je bio veoma težak kada su pacijenti iz Raške koji su dolazili na hemodijalizu bili svi pozitivni na koronu ali su dobrom organizacijom i to uspeli da prevaziđu.

Na ovom odeljenju tokom prošle godine odrađeno je preko 500 hemodijaliznih procedura u crvenoj zoni a ono što je najvažnije jeste da od početka ove nije zabeležen ni jedan smrtni slučaj.

B.V.

Podeli