COVID-19Vesti

Srbija bi uskoro mogla da počne da proizvodi rusku nazalnu vakcinu

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izrazio je danas očekivanje da bi u Srbiji, pored vakcine Sputnjik lajt, mogla da počne i proizvodnja nazalne vakcine, koja kako navode ruski stručnjaci, primljena zajedno s običnom, pruža 100 odsto zaštite od korona virusa.

Popović je rekao da su u toku pregovori sa Institutom Gamaleja o proizvodnji vakcine Sputnjik lajt (koja se daje u jednoj dozi) i da se u martu ili aprilu očekuje dolazak direktora tog moskovskog Instituta Aleksandra Ginzburga.

“Razgovaraćemo i o proizvodnji nazalne vakcine koja će se davati kao sprej, a već su je primili brojni političari, privrednici, glumci, pevači i pokazala je izvanredne rezultate”, rekao je ministar za inovacije.

Popović dodaje da se očekuje da će do kraja aprila ili maja biti završena sva istraživanja vezana za nazalnu vakcinu i da će krenuti proizvodnja, nakon čega će Srbija moći da dogovori njenu potencijalnu proizvodnju.

“To će biti novi skok koji će osloboditi ljude da se vakcinišu jer će rezultati biti impresivni”, ocenio je ministar i dodao da svi kažu da u takvoj vakcini leži budućnost zaštite od raznih sojeva korone kao i od drugih virusa.

On očekuje da će se stvoriti uslovi, kada počne njena proizvodnja, da Srbija kupi određenu količinu nazalnih vakcina.

“Siguran sam da će rezultati istraživanja biti dobri i da ćemo imati mogucnost da tu vakcnu proizvodimo i ovde”, rekao je Popović koji je podsetio da je Institut Torlak do sada proizveo blizu dva miliona doza Sputnjik V vakcine, što je kako je dodao, veliki tehnološki skok za Srbiju, Institut i sve koji se bave razvojem, istraživanjem i proizvodnjom.

Popović je rekao da očekuje da do kraja godine počne izgradnja Centra za nuklearne tehnologije posvećenog medicini, dijagnostici i lečenju onkoloških bolesti.

“Centar će biti novi element u građenju mozaika kojim će Srbija imati najbolje zdravstvene usluge, a naši građani najbolju dijagnostiku, kao oni u Americi, EU”, rekao je Popović i dodao da će taj centar, najmoderniji u Evropi, biti zajednički projekat Vlade Srbije i najveće ruske korporacije “Rosatom”, lidera u lečenju onkoloških bolesti.

On je naglasio da će centar koristiti i svi domaći univerziteti, posebno posvećeni nuklearnim tehnologijama i istraživanjima novih materijala.

Mađarska i Bugarska, su kako kaže, već izrazile želju da njihovi naučnici i istraživači budu korisnici centra.

Ministar je naglasio da će izgradnja poceti do kraja godine, uz podrsku najboljih strucnjaka iz Rusije i da će trajtati tri, četiri godine.

“Biće to veliki skok za Srbiju i u naučno-istraživačkom svetu i medicinskom, pre svega u lečenju raka”, rekao je on i naglasio da će do kraja avgusta biti gotova studija koja ce dati tačne podakte o potrebnim finansijskim sredstvima.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Euronews

 

Podeli