DruštvoVesti

Najnoviji korona presek: Veći broj zaraženih pacijenata, manje preminulih i na respiratoru

U prethodna 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 17.667 građana od kojih je 4.483 novozaraženih. Preminulo je 55 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 136 obolelih.

Podsetimo, u Srbiji je dan ranije na korona virus testirano je 12.239 građana, od kojih je 3.876 bilo novozaraženih. Preminulo je 62 pacijenta, dok je 137 obolelih bilo na respiratorima u bolnicama širom Srbije.

Omikron je postao dominantan soj u većini zemalja sveta, a stručnjaci su saglasni da izaziva lakše forme bolesti, posebno kod vakcinisanih osoba. Jedan od uobičajenih simptoma je i bol u grlu, koji nije bio karakterističan za prethodne varijante korona simptoma.

“Upala grla ili grebuckanje u grlu pre samo nekoliko meseci bi lako zanemarili pomislivši da nije ništa strašno, ali u ovoj situaciji – to bi mogao da bude rani pokazatelj omikrona”, istakao je Panagis Galiatsatos, doktor plućne i intezivne nege u Džon Hopkins bolnici u Baltimoru.

Imunolog profesor Dušan Popadić objašnjava da svako treba da se imunizuje i da ne čeka da se zaražava.

– Kada pričamo o starijim osobama imamo dve kategorije starijih osoba. Jedni su između 60 i 75 godina i tu je procenat imunizacije najviši. Posle 75 godina taj procenat je značajno niži. Negde oko dve trećine sugrađana starijih od 75 godina je imunizovano, dok je više od četiri petine onih koji su od 60 do 75 godina imunizovani – naglašava Dušan Popadić.

(Kurir.rs)

Foto: Shutterstock, Printscreen/covid19.rs

FOTO: PRINTSCREEN/COVID19.RS

Podeli