SvetVesti

Španija i vremenske nepogode: Izronilo špansko selo potopljeno pre 30 godina

Tri decenije kasnije, velika suša skoro je potpuno „izbrisala” jezero, otkrivajući ostatke poplavljenih kuća. Radnici brane Lindoso, na granici između Španije i Portugala, potopili su selo Aseredo u Galiciji 1992. godine.

Bio je 8. januar te godine kada su postrojenja portugalske kompanije EDP, koja rukovodi branom, nastavila da pune rezervoar. Tog dana je Aseredo zamrznut u vremenu, a lokalno stanovništvo bilo je primorano da u potpunosti promeni način života.

Tri decenije kasnije, velika suša skoro je potpuno „izbrisala” jezero, otkrivajući ostatke poplavljenih kuća. To je istovremeno dirljiva, fascinantna i strašna priča, koja sada privlači stotine turista, Španaca i Portugalaca.

„Došli smo iz Viga, videli ostatke i odlučili da stanemo.

Prvo smo gledali prilog na televiziji, ali mnogo je fascinantnije uživo”, izjavio je jedan od posetilaca za špansku novinsku agenciju Efe.Međutim, za neke izranjanje ovog novog-starog sela predstavlja tužan događaj.

„To je kao da gledate film. Osećam se tužno”, rekao je Maksimino Perez Romero za agenciju Rojters. Hose Alvarez, rekao je da je osetio mešavinu čežnje i zadaha smrti kada se setio radnih dana u Aseredu.

„Odlučili smo da dođemo, vredi videti, to su prizori kao da ste na Mesecu. Ali ljudi koji su bili prisiljeni da odu su veoma tužni, radi se o strašnom podsećanju za njih.” Marija del Karmen Janes, šefica gradskog veća Lobiosa, pod čiju teritorijalu ingerenciju spada Aseredo, kaže da je nedostatak kiše doveo do sadašnje situacije.

Ona smatra i da su za nedostatak vode krivi i nadležni u hidroelektrani koji eskploatišu sva lokalna vodoizvorišta. Portugalska vlada je početkom februara donela odluku o privremenom prekidu korišćenja vode za proizvodnju struje i navodnjavanje u šest postrojenja, a među njima je i brana Lindoso.

Razlog za ovakvu odluku je suša.

Predstavnici kompanije EDP nisu odgovorali na pozive novinara Rojtersa. Prošle godine, nekoliko španskih gradova žalilo se na javna preduzeća zbog korišćenja vode iz jezera. Podaci Ministarstva životne sredine pokazuju da su španske rezerve vode pale na 44 odsto kapaciteta, što je znatno ispod proseka od skoro 61 odsto u poslednjoj deceniji.

Ipak, rezerve su dalje iznad nivoa zabeleženog tokom suše 2018. godine. Izvor iz ministarstva rekao je da će se indikatori suše verovatno pogoršati narednih nedelja, ali je dodao da situacija na nivou cele Španije još nije alarmantna.

BBC News

Podeli