SvetVesti

Uskoro otvaranje arhitektonskog čuda: Most spaja Evropu i Aziju, a koštao je 3,1 milijardu evra

Velelepni viseći most 1915 Čanakale koji povezuje Evropu i Aziju preko moreuza Dardaneli biće zvanično otvoren 26. februara.

To će biti pet godina nakon što je kamen temeljac položio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, pišu turski mediji.

“Doći će naši partneri iz Južne Koreje, dolazi i premijer, a čekamo samo potvrdu od predsednika”, rekao je Ebru Ezdemir, šef uprave kompanije Limak holding, koja upravo završava gradnju mosta.

On je objasnio i da je trošak projekta sa predviđenih 2,8 milijardi evra porastao na 3,1 milijardu evra, prenosi Večernji list.

Kao razlog poskupljenja Ezdemir je naveo poremećaje koje je u nabavci izazvala pandemija.

“Garantujem vam da se most i auto-put koji vodi do njega nisu mogli napraviti za manje novca”, poručio je i dodao da će mostarina verovatno iznositi 15 evra.

Naime, osim mosta, gradi se i 85 kilometara deonice auto-puta, od toga 75 kilometara na evropskoj strani i 10 kilometara na azijskoj strani.

Osim toga što spaja dva kontinenta, ovaj most izdvaja i najduži raspon na svetu, koji se između dva glavna pilona (visoka 318 metara) proteže do dužine od čak 2023 metara. To je 32 metra duže od još uvek aktuelnog rekordera, visećeg mosta Akaši Kaikjo u Japanu (koji je završen 1998. godine). Dakle, ako gledamo glavni raspon, reč je o najvećem visećem mostu na svetu.

Ukupno će most Čanakale 1915 biti dug 3.563 metra, a s prilaznim vijaduktima dosegnuće dužinu od 4.608 metara.

Predviđeno je da ima tri vozne trake u svakom smeru, zajedno sa trotoarima koji će služiti radnicima za održavanje mosta. Inače, dužina glavnog raspona od 2.023 metra u sebi ima dosta simbolike, budući da predstavlja godinu na koju će se slaviti 100. godišnjica Republike Turske, koju je utemeljio Mustafa Kemal Ataturk.

Simbolika tu ne prestaje. Sam naziv mosta 1915 Čanakale je odavanje časti bici za Galipolje iz Prvog svetskog rata (koju Turci zovu Çanakkale Savaşları prema mestu gde se bitka odvijala) u kojoj je turska vojska porazila oružane snage sila Antante, uglavnom iz tadašnjeg Britanskog carstva.

 

Izvor: VEČERNJI LIST

Foto: Kenan TALAS/Shutterstock

Podeli