DruštvoVesti

Njemačka planira ukinuti pandemijska ograničenja do 20. marta

Njemački kancelar Olaf Scholz u srijedu će se konsultovati s guvernerima 16 njemačkih saveznih država kako bi odredili način ukidanja ograničenja uvedenih zbog širenja koronavirusa.

U Njemačkoj je broj infekcija uzrokovanih vrlo zaraznom, ali blažom varijantom omikron, porastao kasnije u odnosu na ostale evropske zemlje. Zvaničnici su to pripisali pooštrenim epidemiološkim mjerama.

Nakon što je broj novozaraženih posljednjih dana opao, vlasti razmatraju ukidanje ograničanja.

Već su mnoge njemačke pokrajine ukinule ograničenja poput onih da se nevakcinisanim osobama zabranjuje ulazak u neesencijalne trgovine.

Očekuje se da će Scholz i guverneri na sastanku u srijedu razmotriti prijedloge za postepeno ukidanje većine ograničenja do 20. marta.

Njemački nacionalni centar za kontrolu bolesti izvijestio je o blagom pada stope infekcije u zemlji, iako je ona i dalje daleko iznad nivoa prije pojave omikrona.

“Prešli smo vrhunac omikronskog talasa, približno tačno na dan koji sam predvidio prije mjesec dana”, rekao je njemački ministar zdravlja Karl Lauterbah. To, kako je kazao, omogućava “skromno popuštanje” mjera.

Njemačka ima relativno nisku stopu vakcinacije protiv koronavirusa u poređenju s ostatkom zapadne Evrope.

Anadolu Agency

Podeli