EkonomijaVesti

Mali: Nema produzetka roka za e fiskalizaciju

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se za novi sistem fiskalizacije prijavilo gotovo 130.000 firmi, a 125.000 je već dobilo subvencije za nabavku novih fiskalnih kasa.

Ministar je to izjavio prilikom obilaska “Idee organik”, prema njegovim rečima, jedinog velikog trgovinskog lanca koji je prešao na novi sistem fiskalizacije.

Podsetio je da država na ime subvencija daje po 100 evra po fiskalnom uređaju i isto toliko po prodajnom mestu i naveo da ona ispunjava svoje obećanje i subvencije isplaćuje brzo po dobijanju prijave.

Mali je pozvao firme da se na vreme pripreme za prelazak na novi sistem, jer, kako je rekao, produžetka roka neće biti i svi obveznici fiskalizacije će od 1. maja morati da pređu na novi sistem.

Istakao je da postoji skoro 150 novih softverskih i hardverskih rešenja, tako da firme imaju veliki izbor za prelazak na novi sistem fiskalizacije.

” Novi sistem pomaže državi da se još efikasnije bori protiv sive ekonomije a s druge strane i građani Srbije mogu da se uključe u ovu aktivnost. Naime, ako skeniraju kju ar kod na računu mogu da provere da li je on ispravan, a na njemu se vidi i da li je plaćen porez ili nije”, istakao je Mali.

Dodao je da se ne možemo boriti protiv pandemije i graditi škole i puteve, ako svi ne uzimamo fiskalne račune i kontrolišemo ih, jer od poreza se povećavaju prihodi u budzetu od kojih se finansira izgradnja i borba protiv pandemije.

Ministar je naveo i da je postojeći model fiskalizacije star, da moramo da idemo u korak sa vremenom i tehnologijama te da oni koji nemaju veliki broj transakcija kao fiskalne kase mogu da koriste i laptopove, ajpede, mobilne telefone.

” To znači da nema velikih troškova, a ogromne su koristi za celo društvo”, istakao je Mali i pozvao obveznike fiskalizacije da ne čekaju poslednji trenutak za tehničku pripremu, jer onda ni preduzeća koja daju tehničku podrrsku neće moći sve da naprave i povežu kako treba.

Generalni direktor Merkatora-S Violeta Kovačevcih je istakla da se konkretni benefiti e fiskalizacije osim u borbi protiv sive ekonomije, kada je reč o trgovcima očituju u tome što im omogućavaju efikasnije poslovne procese, smanjuju troškove.

Takođe i kupcima pomažu da kupovina bude brža, pošto se fiskalni račun štampa mnogo brže i znatno je pregledniji od ranijeg.

” Novi uređaji i novi softver su mnogo kvalitetniji od postojećih, tako da na zadovoljstvo i nas trgovaca i naših potrošača zvanično ulazimo u e fiskalizaciju”, naglasila je ona.

Bojan Milutinović iz firme Europos, koja se bavi proizvodnjom poslovnog softvera je rekao da ova firma u sklopu svog posla prati i zakonsku regulativu i primenjuje je u svoj softver.

Naveo je da su u julu prošle godine pristupili realizaciji ovog projekta i u decembru bili jedna od prvih firmi koja je dobila sertifikat za dva rešenja.

” U toku su pripreme za masovnu implementaciju i prelazak sa stare na novu fiskalizaciju i sigurni smo da ćemo to postići u zakonski predviđenom roku”, rekao je Milutinović.

 

Izvor: Tanjug

Foto: N1

Podeli