SvetVesti

Vlada Ukrajine pozvala građane da ostanu mirni

Vlada Ukrajine pozvala je građane da ostanu mirni i jedinstveni, ističući da su oružane snage spremne da odbiju svaki napad na zemlju. Saopštenje je izdato u trenutku eskalacija odnosa Rusije i Zapada zbog situacije u Ukrajini. Predsednika Rusije Vladimira Putina razgovaraće telefonom u večernjim satima sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Vlada u Kijevu poručila je svojim građanima da je od “ključne važnosti da svi ostanu mirni i jedinstveni i da se izbegnu akcije koje podrivaju stabilnost i izazivaju paniku”.

Ističe se da oružane snage Ukrajine neprekidno prate razvoj događaja i da su spremne da odbiju svaki pokušaj zadiranja u teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Saopštenje je izdato u trenutku eskalacija odnosa Rusije i Zapada zbog situacije u Ukrajini.

Najavljeno je da će telefonom razgovarati predsednici SAD i Rusije Džozef Bajden i Vladimir Putin, kao i američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski šef diplomatije Sergeje Lavrov.

Rusija i SAD smanjuju broj diplomata u Ukrajini

Stej departmet je naložio osoblju američke ambasade u Kijevu koje ne obavlja hitne poslove da napusti Ukrajinu zbog, kako je navedeno, stalnih izveštaja o gomilanju ruske vojske na granici sa Ukrajinom.

U objavi na Tviter nalogu ambasade SAD u Kijevu ocenjuje se da to gomilanje snaga ukazuje na potencijal za značajnu vojnu akciju.

Rusija je, zbog mogućih provokacija režima u Kijevu ili trećih zemalja, odlučila da optimizuje popunjenost svojih diplomatskih misija u Ukrajini, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je, komentarišući pisanja pojedinih medija da je Rusija značajno smanjila osoblje svoje ambasade u Kijevu i generalnih konzulata u Ukrajini, istakla da će ruska ambasada i konzulati nastaviti da obavljaju svoje osnovne funkcije i da nema reči o navodnoj evakuaciji ruskih diplomata, objavljeno je na sajtu ruskog MSP.

Tanjug

Podeli