COVID-19Vesti

Kon: Izašli smo iz maksimuma, očekujem da će kovid postati endemska bolest

Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da bismo imali 10 puta manje umrlih dnevno da je vakcinisano više od 80 odsto populacije. U završnici smo pandemije, dodaje Kon.

Dr Predrag Kon je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da smo izašli iz maksimuma novozaraženih koronavirusom.

“Nije jednako u celoj Srbiji, ali se ne može zanemariti da je reprodukciona stopa ispod jedan, iz nedelje u nedelju biće manje zaraženih”, naglašava epidemiolog.

Ukazuje da se restrukturirao broj novozaraženih, kojih je nakon Nove godine bilo najviše – 60 odsto, u uzrastu između 20 i 50 godina. Danas je taj uzrast zastupljen sa 37 odsto u ukupnom broju novozaraženih dnevno.

“To se prelilo na dečiji uzrast, od 0 do 20 godina, koji je bio oko 10 odsto, danas je preko 16 odsto. Prelilo se na starije, danas je prvi put u uzrastu preko 70 godina oko 10 odsto, preko 80 oko četiri odsto. Kad to sagledamo, jasno je zašto se pune bolnice i dalje, bolest je prešla na starije”, naglašava Kon.

S obzirom na to da nas naredne nedelje čeka Sretenje i raspust, epidemiolog ukazuje da su povratnici sa skijanja i drugih događaja vrlo često zarazni i da se mora apelovati na svest, pogotovo roditelja dece.

Prema njegovim rečima, na dnevnom nivou bilo bi i 10 puta manje imali umrlih da je vakcinisano više od 80 odsto stanovništva.

“Kad neko kaže da je vakcina džabe, taj pojma nema”, poručio je Kon.

“Završnica pandemijskog toka bolesti” 

Komentarišući ukidanje karantina za zaražene u Britaniji, epidemiolog Kon ukazuje da ovo što se dešava čitavom svetu jeste završnica pandemijskog toka bolesti.

“U toj završnici normalno je da se popuštaju mere tamo gde ste uradili sve što je bilo moguće. Nemoguće je trajno nastaviti život sa ovakvim merama kakve su bile. Treba shvatiti da koronavirus nestati neće. On je opstao na planeti, to smo shvatili u junu prošle godine, kad su počeli da obolevaju vakcinisani u Izraelu, jasno je bilo da dolazi do proboja imuniteta, jer se radi o mrtvoj vakcini, ali niko nije očekivao da će tako brzo ići”, naglašava epidemiolog.

Kon očekuje da će kovid biti bolest za koju će se vakcinisati jednom godišnje kao kod gripa.

“To će iz epidemijske situacije da pređe u endemsku bolest gde će bolest i dalje postojati jer čovečanstvo nije našlo način da se izbori. Biće kontinent kao što je Afrika gde nema dvocifrenog broja vakcinisanih, virus će da cirkuliše i da se menja i vraćaće se nazad, kad se vrati – dočekaće ga imunitet populacije”, ukazuje Kon.

Govoreći o stelt varijanti omikron soja koronavirusa, epidemiolog kaže da se u ukupnom praćenju epidemijskog procesa nije nešto posebno značajno desilo otkrićem stelta.

“Ono što se zna za stelt podvarijantu je da se brže prenosi, oko 1,5 puta, što je jako mnogo”, ukazuje Kon.

Prema njegovim rečima, nećemo dostići kolektivni imunitet osim vakcinacijom jer ćemo imati zaostali broj onih koji su osetljivi.

“To je tako i kod gripa – ne možete doći do toga da očekujete da se svi zaraze, uvek se neko provuče i kasnije bude u situaciji da može da se zarazi. Kad je grip u pitanju, zna se, jednom u osam godina se čovek susretne sa virusom, kod korone se ne zna tačno. Ovo što se dešava povećava kolektivni imunitet, mi jesmo u završnici, to jeste optimisstično, za nekih mesec dana, kad to bude vidno blaže i ponašamo se kao da se ništa ne dešava, onda će ponovo da nas zahvati neki novi talas s tim što neće biti tako veliki”, napominje Kon.

RTS

Podeli