VestiZanimljivosti

Manuelni menjač bez kvačila – Ford zna kako

Moguće je da će se naći u sledećoj generaciji modela Mustanga ili u novom Fordu Bronco.

Ford je novi sistem prijavio američkom Zavodu za patente, a radi se o zanimljivom dizajnu manuelnog menjača bez neophodne upotrebe pedale kvačila.

Umesto nožne pedale, Ford je dizajnirao elektronsko kvačilo sa kontrolnim modulom. Kvačilo se automatski isključuje kada vozač pomeri ručicu menjača i uključuje se nakon što vozač promeni “brzinu”.

To radi preko glavnog cilindra povezanog sa električnim aktuatorom, kako bi se podigao hidraulički pritisak da bi se oslobodilo kvačilo.

Dizajn, koji omogućava i dodavanje nožne pedale za one koji to žele, prikazan je u patentnoj prijavi koju je Ford podneo još u decembru 2018.

Publikacija Muscle Cars & Trucks, koja je prvi put predstavila patent ovog meseca, spekuliše da bi novi manuelni menjač bez pedale kvačila mogao da se koristi u sledećoj generaciji Mustanga ili u nekom od verzija SUV modela Bronco.

Vreme će pokazati da li Ford može da smanji proizvodnu cenu ovog menjača i ponudi ga u većem broju svojih vozila.  Jedno je sigurno – ideja je zanimljiva.

 

Izvor: B92, REVIJAHAK.HR

Foto: Ford

 

Podeli