COVID-19Vesti

Potvrđen prvi slučaj stelt omikron soja u Srbiji

U Srbiji je zabeležen prvi slučaj stelt omikron soja korona virusa, potvrđeno je RTS-u sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Prisustvo stelt omikron subvarijante potvrđeno je na Medicinskom fakultetu tehnikom sekvenciranja u dva uzorka bolesnika iz Novog Pazara.

Veruje se da je mutirana podvrsta omikroj soja nazvana BA.2 zaraznija od originalne vrste BA.1.

Virusolog Tanja Jovanović kaže za RTS da je primećeno da se ova subvarijanta, koja je prvi put otkrivena na Filipinima krajem januara, širi još brže nego prethodna i da polako postaje dominanta u nekim zemljama, kao što su Danska, Indija, Velika Britanija, Nemačka.

Prema njenim rečima, vakcina štiti i od srednje teških i teških formi bolesti.

Kada je reč o simptomima, navodi da se za sada ne zna da li postoje razlike u odnosu na prvu subvarijantu omikrona BA.1, da li daje težu ili lakšu kliničku sliku, da li lakše izbegava vakcinalni ili prirodni imunitet.

Međutim, kako je napomenula, pretpostavlja se da je to slično kao i sa prethodnom subvarijantom.

Jovanović napominje da se subvarijante ne razlikuju mnogo, samo u dvadesetak mutacija, inače su vrlo slične po fiksiranim mutacijama koje imaju.

“Mnogo su veće razlike između različitih varijanti, nego između različitih subvarijanti u okviru jedne varijante”, objašnjava doktorka.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Politika

Podeli