EkonomijaVesti

Er Srbija prevezla 1,5 miliona putnika prošle godine

Er Srbija je tokom 2021. prevezla 1,5 miliona putnika, što predstavlja uvećanje od čak 83 odsto, saopštili su danas iz nacionalne avio kompanije. Iako je i 2021. godinu obeležila pandemija korona virusa, prosečna popunjenost putničke kabine na letovima Er Srbije iznosila je 64 odsto.

Tokom većeg dela godine, srpska nacionalna avio-kompanija je u kontinuitetu beležila gotovo 50 odsto, pa i više od toga, kada je reč o tržišnom udelu na Aerodromu Nikola Tesla Beograd, čime je nadmašila rezultat iz pretpandemijske 2019. godine.

Er Srbija je prošle godine realizovala za 39 odsto veći obim saobraćaja nego u 2020, a ostvareni rezultat je za 35 odsto manji nego u pretpandemijskoj, rekordnoj 2019. godini, ali je znatno bolji od evropskog proseka u 2021. godini, je bio u padu u odnosu na 2019. od 44 odsto.

Najpopularnije destinacije, navode u Er Srbiji, bile su od Beograda do Njujorka, Moskve, Tivta, Pariza, Podgorice, Ciriha, Istanbula, Amsterdama, Londona i Atine.

Er Srbija je tokom letnje sezone, od sredine aprila do kraja oktobra 2021. godine, obavila ukupno 1.100 povratnih čarter letova na kojima je prevezla oko 140.000 turista do poznatih letovališta u Turskoj, Egiptu i Grčkoj, kao i drugih turističkih odredišta širom sveta.

Najpopularnije čarter destinacije do kojih su građani Srbije putovali prethodne godine bile su Antalija u Turskoj i Hurgada u Egiptu.

Na letovima za Njujork Er Srbija je u 2021. godini zabeležila prosečnu godišnju popunjenost putničke kabine od 71 odsto, dok je u letnjim mesecima dostizala čak i 80 odsto, navode u ovoj kompaniji.

Lj. B.

Podeli