RegionVesti

UDIK: Godišnjica masakra na Markalama

Na današnji dan pre 28 godina dogodio se masakr na sarajevskoj pijaci Markale od strane Vojske Republike Srpske (VRS) tokom opsade grada Sarajeva za vrijeme rata protiv Bosne i Hercegovine, podsjećaju iz Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

U​ prvom masakru na Markalama 5. februara 1994. godine ubijeno je 68 sarajevskih civila, a ranjeno 144. Masakr se dogodio između 12:10 i 12:20 sati kada je minobacački projektil ispaljen sa srpskih položaja pao u prepunu gradsku tržnicu Markale. Spasioci i ostali radnici Ujedinjenih Nacija su brzo stigli da bi pomogli brojnim civilnim žrtvama, dok su snimci događaja ubrzo postali glavne vijesti širom svijeta.

Masakr na Markalama predstavlja dokaz nečovječnosti, brutalnosti i apsurdnosti cjelokupnog rata u Bosni i Hercegovini. Markale su paradigma svih srpskih zločina u opsadi Sarajeva. Markale su poruka da se na jednom mjestu dogodio ratni zločin samo zato što su se na tom mjestu okupljali svi građani. Oni su bili civili, različitih godina, različitih zvanja, različite etničke pripadnosti i spola. Iz tog razloga, bol je još strašnija. Neprijatelj nije ubijao samo grad, nego i multikulturalnost Sarajeva – navodi se u saopštenju UDIK-a.

Žalosna je činjenica da se o Markalama govori samo u užem dijelu Sarajeva, u drugom se entitetu osporava. Samo se istinom, koja je u ovom slučaju gorka, može postići napredak na pitanju pomirenja. Ne zbog nas, nego zbog onih koji dolaze poslije nas. Tako se gradi demokratsko društvo zasnovano na povjerenju i uzajamnom poštovanju. Obilježavanje godišnjice ubistva civila na Markalama treba biti i ostati iskonski čin borbe protiv neljudskosti, ali i zaborava svega onog zlog što se događalo tokom opsade Sarajeva.

Podeli