DruštvoVesti

Danas se obeležava Nacionalni dan bez duvana

U Srbiji se danas obeležava Nacionalni dan bez duvana, ove godine pod sloganom „365 dana bez duvana”.

Upotreba duvana je vodeći uzrok smrti, a svake godine u svetu usled upotrebe duvana i duvanskih proizvoda prevremeno umre osam miliona stanovnika, od toga najmanje milion nepušača zbog izloženosti duvanskom dimu, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.

Epidemija upotrebe duvana i duvanskih proizvoda je jedna od najvećih pretnji javnom zdravlju s kojom se svet ikada suočio. Osim raka pluća, upotreba duvana povezana je sa oboljevanjem od najmanje 20 drugih malignih oboljenja kao što su rak bešike, debelog creva i rektuma, jednjaka, jetre, pankreasa, traheje i bronha.

Upotreba duvana je faktor rizika za mnoge druge bolesti kao što su opstruktivna bolest pluća, astma, emfizem, hronični bronhitis, reumatoidni artritis, bolesti usta kao što su parodontitis (oboljenja potpornog aparata zuba tj. tkiva i kostiju koji okružuju zube) i mnoge druge. Upotreba duvana utiče i na reproduktivne organe, pa tako može uticati i na smanjenje plodnosti.

Svi duvanski i nikotinski proizvodi između ostalog sadrže nikotin koji izaziva zavisnost, a posebno su osetljivi njegovo dejstvo su mladi. Zavisnost od duvana je bolest koja može i treba da bude dijagnostikovana i lečena kao i druge hronične bolesti, ističe se u saopštenju Batuta.

Prema rezultatima Istraživanja zdravlja iz 2019. godine, u Srbiji 31,9 odsto stanovnika koristi neki duvanski proizvod, najviše među stanovništvom starosti 45-54 godine (41,3 odsto). Najčešće korišćeni duvanski proizvodi su cigarete, koje svakodnevno koristi 27,1 odsto stanovništva starosti 15 godina i više, dok 15,8 odsto svakodnevno konzumira 20 i više cigareta na dan.

Prema podacima Evropskog školskog istraživanja o upotrebi psihoaktivnih supstanci među učenicima u Srbiji 2019. godine procenat učenika prvih razreda srednjih škola koji su pušili bar jednom tokom života je smanjen sa 46 odsto u 2008. godini na 38 odsto u 2019. godini, a beleži se i smanjenje procenta učenika koji trenutno puše (16,8odsto), uključujući i svakodnevne pušače.

U prethodnim godinama beleži se porast popularnosti drugih duvanskih i nikotinskih proizvoda. Podaci pokazuju da je 17,7 odsto učenika prvih razreda srednjih škola bar jednom probalo elektronske cigarete, a trenutno ih koristi 5,5 odsto. Najveći procenat (72,3 odsto) učenika prvih razreda srednjih škola koji su probali elektronsku cigaretu su to uradili iz radoznalosti (72,0 odsto dečaci i 72,6 odsto devojčice).

Pušenje utiče na čitavo telo, a prestankom pušenja smanjuje se rizik od mnogih bolesti, ukoliko se osoba razboli, lečenje nekih bolesti može biti lakše, a oporavak brži.

“Prestanak pušenja spada među najbolje odluke i postupke koje možete učiniti za svoje zdravlje, bez obzira na godine i dužinu pušačkog staža”, ističe Batut. Starije osobe obično imaju značajno duži pušački staž, a podaci iz pojedinih istraživanja pokazuju da su manje svesne štetnosti duvana, tj. skloniji su potcenjivanju rizika pušenja.

Neke od barijera za prestanak pušenja kod starijih su i veći stepen nikotinske zavisnosti, stres i socijalna izolacija sa kojom se suočavaju neke starije osobe. Ipak, istraživanja pokazuju da uprkos tome što osobe starije od 60 godina ređe pokušavaju da prestanu da puše, one istovremeno imaju veću verovatnoću da pokušaj odvikavanja bude uspešan.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Zavod za javno zdravlje Zrenjanin

Podeli