COVID-19Vesti

Pune se bolnice zbog kovida – zajedno cirkulišu omikron, delta i sezonski grip

Prema poslednjem preseku, u Srbiji su u za 24 sata registrovana 15.425 novih slučajeva koronavirusa od 34.778 testiranih uzoraka. Od posledica bolesti preminula su 54 pacijenta.

Situacija je trenutno vanredna, sa tendencijom da postane još ozbiljnija, upozoravaju epidemiolozi. Posebno zabrinjava to štovirus ubrzava, a proces imunizacije usporava.

Pre samo mesec dana pozitivnih na koronavirus u dnevnom preseku bilo je 1.804, a sada osam puta više.

Tada je na lečenju bilo nešto više od 2.000 ljudi, a na respiratorima je disalo 89 pacijenata. Danas je situacija potpuno drugačija.

Ispred kovid ambulanti su danima velike gužve, a bolnički kapaciteti se pune.

U cirkulaciji su i delta i omikron varijanta koronavirusa. Ovo je sezona i gripa i drugih respiratornih infekcija.

U ovom trenutku najugroženiji su najstariji. Neretko u bolnicama ima i onih sa teškom obostranom upalom pluća, a nalaz testa negativan na koronu.

U ove dve godine, koronavirus nas je naučio da ne planiramo i ne prognoziramo, ipak, po nekima, pik ovog talasa očekuje nas sredinom narednog meseca.

Neki kažu još kasnije, kada se u potpunosti udruži sa gripom. A opet, mnogi ističu da se pandemija uskoro završava. I dok pojedine zemlje uvode i strože mere i obaveznu imunizaciju, u Srbiji je proces imunizacije u fazi mirovanja, a po mnogima i zaborava.

 Izvor: RTS,foto:Unsplash

Podeli