COVID-19DruštvoVesti

Preležali ste kovid,ali imate test iz privatne laboratorije? Evo kako da dođete do zelenog sertifikata

Kao pozitivni evidentirani su u Institutu Batut i Ministarstvu zdravlja, ali nemaju validni zeleni kovid sertifikat koji izdaje eUprava, ukoliko prethodno nisu primili i buster dozu vakcine, jer ti podaci nisu uneseni i u njihovu bazu podataka.

Kada pacijenti dođu u privatnu laboratoriju da se testiraju, uzimaju se njihovi lični podaci. Ti podaci zajedno sa rezultatom testa se svakodnevno šalju Batutu za Beograd i gradskim zavodima na lokalu, kao i sektoru za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja.

– Šta oni rade sa tim podacima koje mi pošaljemo, ne znamo. Pretpostavljam da se uzimaju za ukupne dnevne izveštaje koji se objavljuju svakodnevno, ali da li se unose pacijenti i baze, mi o tome nemamo nikakve podatke – kaže predsednica Udruženja privatnih laboratorija Mirjana Sarkić.

Ovi građani, iako su preležali kovid-19 neće moći da putuju ili da borave, na primer, u restoranu ili kafiću posle 20 časova, jer njihov zeleni kovid sertifikat nije validan.

– Kome bi mogli da se obrate ili žale građani kojima su uskraćena prava, nije precizno određeno, ali postoje dva mehanizma – da pošalju zahtev Batutu, koji je nadležan za izdavanje sertifikata, a ukoliko budu odbijeni da se obrate savetniku za zaštitu prava pacijenata i da obaveste zdravstvenu inspekciju – kaže pravnica Marina Mijatović.

– Nisam sigurna u ovom trenutku da ti mehanizmi mogu dati rezultat, ali prosto ovo pitanje mora da se pokrene. I ono što je bilo potrebno još na početku pandemije, kad je dozvoljeno privatnim zdravstvenim ustanovama da rade testiranja, sistemi tih ustanova su morali biti umreženi sa sistemom Batuta – kaže Mijatović.

Pre nekoliko meseci udruženje privatnih laboratorija tražilo je sastanak sa predstavnicima Batuta ali i Ministarstva zdravlja.

– Rekla je da će se ubrzati procedura implementaciije privatnih zdravstvenih ustanova u ovaj informacioni sistem u koji se slivaju svi podaci – kaže Mirjana Sarkić.

Praksa je do sad pokazala da građani koji su ovoj situaciji, treba da urade test na prisustvo antitela u nekoj državnoj laboratoriji da bi imali validan zeleni kovid sertifikat, ali nevolja tu ne prestaje.

Taj podatak važi samo u Srbij i samo tri meseca, nakon toga biće potrebno izdvojiti novac za novo testiranje, a na koncu svega evropski zeleni sertifikat takav test na antitela ne prepoznaje.

Izvor:Srbija Danas/N1

Podeli