SvetVesti

Turska fondacija Diyanet tokom zime nastavlja pružati pomoć porodicama u Siriji

Turska fondacija Diyanet (TDV) kao i svih prethodnih godina nastavlja pružati pomoći djeci i porodicama u opasnosti od smrzavanja u Siriji.

Generalni direktor TDV-a Izani Turan izjavio je tim povodom da od prvog dana rata u Siriji pokušavaju pružiti pomoć sirijskim porodicama na svim poljima, od slanja hrane, izgradnje objekata za smještaj do pružanja obrazovnih i zdravstvenih usluga.

Navodeći da su se potrebe ljudi na tom području značajno povećale sa zahlađenjem vremena, Turan je kazao da je u regijama Azaz, Idlib i Afrin prije rata živjelo blizu 1,5 miliona ljudi, a da je stanovništvo regije sada dostiglo čak šest miliona.

Naglasio je da više od dva miliona njih trenutno boravi u šatorima.

“Porodice koje se suočavaju sa brojnim izazovima u toj regiji mnogo su više pogođene nastupanjem hladnih dana. Oni se bore da prežive uz pomoć koja dolazi iz Turkiye”, rekao je Turan.

Istakao je da je TDV sa svojih 1.003 predstavništava pokrenuo akciju prikupljanja pomoći.

“Do sada smo planirali podijeliti oko 5.000 peći, blizu 1.000 tona uglja, pet hiljada kaputa, čizme, pakete hrane i tepihe, 8.000 ćebadi, 3.000 kreveta itd. Distribucija pomoći porodicama u Siriji se nastavlja. Što više donacija budemo primili, više ćemo moći da pružimo ruku pomoći ugroženima”, kazao je Turan.

Preuzeto: Anadolija

Podeli