SvetVesti

Japan šalje hitnu humanitarnu pomoć Rohingyama u Bangladešu

Japan će pružiti hitnu humanitarnu pomoć u vrijednosti od dva miliona dolara Rohingya izbjeglicama iz Mijanmara koje se nalaze u Bangladešu.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Japana navodi se da će Vlada poslati hitnu pomoć pripadnicima Rohingya koji su prvo raseljeni u Mijanmaru, a potom i izbjegli u Bangladeš.

Hitna humanitarna pomoć u vrijednosti od dva miliona dolara bit će isporučena preko Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda (UN) i Visokog komesarijata za izbjeglice (UNHCR).

“Japan će slanjem pomoći nastaviti da podržava napore Bangladeša da zaštiti raseljena lica“, navodi se u saopćenju.

Ministar vanjskih poslova Bangladeša Masud Bin Momen izjavio je ove sedmice da se Bangladeš, koji je primio više od milion prisilno raseljenih građana Mijanmara, i dalje suočava sa mnogim izazovima i problemima.

Bangladeš je dom za oko 1,2 miliona Rohingya muslimana, od kojih je većina pobjegla od brutalnosti vojske u Mijanmaru u augustu 2017. godine.

U Arakanu, u Mijanmaru, 2012. godine došlo je do sukoba budista i muslimana. Stradalo je nekoliko hiljada ljudi, većinom muslimana, a zapaljeno je na stotine objekata.

Događaji koji su dramu arakanskih muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta 2017. godine. Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na arakanske muslimane.

Podaci Ujedinjenih nacija (UN) pokazuju kako je od augusta 2017. igodine z Arakana u Bangladeš izbjeglo više od 900.000 ljudi.

 

Izvor: AA

Foto: Arhiv AA

Podeli