PolitikaVesti

SDP i BS: Jedinstvo i mir preduslovi za razvoj Sandžaka

Delegacija Sandžačke demokratske partije, predvođena predsednikom Nihadom Hasanovićem danas se sastala sa rukovodstvom Bošnjačke stranke.

Saradnju dve najrespektabilnije bošnjačke stranke ranije su inicirali njihovi osnivači i lideri, Rasim Ljajić i rahmetli Rafet Husović.

Situacija sa pandemijom korona virusa usporila je ideju da ovaj sastanak bude održan i ranije, kazao je u izjavi za RTV Novi Pazar predsednik SDP-a Nihad Hasanović, što, prema njegovim rečima, nije uticalo na intenzivnu saradnju dve stranke.

“Sa ponosom mogu da kažem da sam nebrojano puta do sada prisustvovao zajedničkim sastancima i sa rahmetli Rafetom ali i aktuelnim rukovodstvom Bošnjačke stranke, čak i u Turskoj, imali smo zajedničke sastanke sa predsednikom Erdoganom, obe delegacije posećivale su naše derneke u Turskoj i udruženja naših građana u Zapadnoj Evropi. S obzirom da je reč o partijama bliskih političkih ciljeva i ideja, koje poštuju suverenotet država Srbije, odnosno Crne Gorule, tokom današnjeg sastanka razgovarali smo o brojnim pitanjima. Saradnja, povezivanje i zajednički projekti, kojima možemo aplicirati i u Republici Turskoj ali i kod fondova Evropske Unije su ono na čemu ćemo ubuduće raditi” kazao je Hasanovič.

Istovremeno, on ističe da su dobri odnosi država, Srbije i Crne Gore, od izuzetne važnosti za sve.

“Što su bolji odnosi dveju država i nama će biti olakšana saradnja, a naša želja je da ti odnosi u kontinuitetu idu uzlaznom putanjom i mi ćemo nastojati da doprinesemo tome” poručio je Hasanović.

Saradnja između naroda u južnom i severnom delu Sandžaka, uz apsolutno poštovanje autonomnosti država Srbije i Crne Gore, predstavlja most povezivanja dve zemlje, naglasio je predsednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

 

On je izrazio zadovojstvo što je u prilici da ugosti rukovodstvo partije koja, naglasio je, ima parlamentarni status i značajan uticaj na važne procese u Srbiji.

“Danas sam čuo koliko je investicija u Novi Pazar stiglo sa državnog nivoa i to me raduje. I Bošnjačka stranka sa svojim koalicionim partnerom uspela je da značajne investicije usmeri ka opštini Rožaje i severu Crne Gore, odnosno južnom Sandžaku, ali je istovremeno još toliko neiskorišćenih potencijala u oba dela Sandžaka i upravo smo o tome danas uglavnom govorili, da kao odgovorni političari i Srbiji i Crnoj Gori skrenemo pažnju da i građani ove regije zaslužuju mnogo bolji život” poručio je Ibrahimović.

On je kazao da je bilo reči o konkretnim projektima na kojima će zajednički raditi i najavio da predstoji intenzivna saradnja Sandžačke demokratske partije i Bošnjačke stranke.

“Pred nama je jedan dobar put i perspektiva i pozivam i druge koji baštine ovakve vrednosti, koji su za građansku profilaciju svih stanovnika, da nam se pridruže, jer je Sandžaku potreban mir, jedinstvo a pre svega ekonomija. Investitori će doći i ekonomija će se razvijati jedino ako imamo odgovorne političare koji će kreirati ambijent da je siguran kapital onih koji investiraju u južni, odnosno severni Sandžak koji ima ogroman potencijal. Zajednički je zakjučak i poziv svima koji žele da unaprede život na ovim prostorima” poručio je Ibrahimović.

Delegacija Bošnjačke stranke uskoro će uzvratiti posetu Novom Pazaru i Sandžačkoj demokratskoj partiji, rečeno je na kraju.

 

Senada Kalić

Podeli