DruštvoVesti

Održana sednica povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta

U Narodnoj skupstini Srbije, održana je sednica povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta u organizaciji Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova. Sednicom je predsedavao predsednik odbora dr Muamer Bačevac. Sednicu je otvorio predsednik skupštine Srbije Ivica Dačić. Skupu su prisustvovali i govorili ministarka Gordana Čomić, zaštitnik građana mr. Zoran Pašalić, poverenica za ravnopravnost Brankica Jankovic, predsednica Verske komisije Jevrejske opštine Beograd Milica Pasajlic  Vidosav Kovačevic predsednik Saveza udruženja boraca narodno oslobodilačkih ratova Srbije, kao i predstavnici Nacionalog saveta romske nacionalne manjine.

Predsednik odbora Dr Muamer Bačevac je podsetio da je na današnji dan je oslobođen  koncentracioni logor Aušvic, simbol Holokausta i da je  svijet sa zaprepašćenjem otkrivao istinu o strašnim događajima koji se se dešavali u ovom logoru smrti. On je rekao da je stradanje Jevreja u Aušvicu, ali i Roma i pripadnika drugih naroda, obeležila je njihova demonizacija, dehumanizacija, mučenje, prisilni rad, zverski eksperimenti, masovna ubistva.

„Doba u kome živimo vrijeme je narastajućeg populizma u kojem su revizija istorije kao i relativizacija i što je najgore i najstrašnije omalovažavanje žrtava i veličanje zločinaca, redovna pojava“, rekao je Bačevac.

„U cilju trajnog pamćenja, naš zadatak je da obeležavamo ovaj dan kao pomen na žrtve, ali i kao i upozorenje za budućnost, a naša civilizacijska obaveza je, kako reče nobelovac Vizel, stalno i glasno osuđivanje zločinaca i njihovih zvjerstava“, rekao je Bačevac.

Podeli