EBRD u 2021. investirala pola milijarde evra u Srbiji

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pružila je snažnu podrÅ”ku Srbiji tokom 2021. godine investirajući ukupno pola milijarde evra, saopÅ”teno je. Oko 40 odsto investicija bilo je u projekte u oblasti ekoloÅ”ke infrastrukture, prelazak na čistije izvore energije, cirkularnu ekonomiju i energetsku efikasnost.

Regionalni direktor EBRD za zapadni Balkan i direktor kancelarije u Srbiji Mateo Kolanđeli rekao je da proÅ”logodiÅ”nji rezultati dokazuju posvecĢenost te banke da pomogne Srbiji u tranziciji ka zelenoj ekonomiji.

ā€žNastavljamo da radimo sa partnerima iz javnog i privatnog sektora na investicijama u održivu infrastrukturu i jačanje konkurentnosti zemljeā€œ, kazao je on.

U sektoru infrastrukture banka je podržala veliki regionalni program upravljanja otpadom, koji ima za cilj izgradnju sanitarnih deponija i povecĢanje stope reciklaže u zemlji. Investirala je i u infrastrukturu za Å”irokopojasni internet u ruralnim područjima i unapređenje sistema za navodnjavanje u Vojvodini.

EBRD je na opŔtinskom nivou finansirala poboljŔanje energetske efikasnosti javnih zgrada u Beogradu, kupovinu električnih autobusa u Novom Sadu i dekarbonizaciju daljinskog grejanja u Kragujevcu kroz ugradnju novih kotlova.

VecĢina investicija EBRD u Srbiji je bila namenjena privatnom sektoru i prvenstveno plasirana preko lokalnih banaka, uključujucĢi finansiranje investicija malih i srednjih preduzecĢa u trgovanje i zelene tehnologije, kreditne linije za unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i namenske kreditne linije za žene preduzetnice.

Ukupne investicije EBRD u Srbiji su dostigle 7,1 milijardu evra, navedeno je u saopŔtenju te banke.

Autor:Beta

Izvor: Pixabay

Podeli