DruštvoVesti

Sutra obeležavanje godišnjice smrti Srđana Aleksića

Sutra će biti obeležena 29. godišnjica smrti Srđana Aleksića, mladića koji je za vreme rata u Bosni i Hercegovini, u centru Trebinja stradao braneći prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića. Godišnjica smrti ovog hrabrog mladića i ove godine biće obeležena na trgu u Novom Pazaru koji nosi njegovo ime, gde će delegacija Grada tradicionalno položiti cveće.

Srđan Aleksić je preminuo u trebinjskoj bolnici na današnji 1993. godine od posledica udaraca zadobijenih šest dana ranije u centru grada od grupe pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske, dok je branio prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Brojne ulice i trgovi u zemljama bivše Jugoslavije nose njegovo ime. Grad Novi Pazar je pre šest godina deo pešačke zone u centru grada imenovao u znak sećanja i poštovanja prema liku i delu Srđana Aleksića.

Beogradski redatelj Srdan Golubović snimio je film „Krugovi“, inspirisan postupcima Srđana Aleksića, koji je u ratu spasio prijatelja Bošnjaka.

U spomen na Aleksića ustanovljena je i novinarska nagrada za profesionalno izveštavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama.

 

Senada Kalić

 

Podeli