Sport

Magomedov: Novi Pazar ima vrhunsku salu za boks, verujem da će doći i rezultati

Reprezentativac Srbije u boksu Sadam Magomedov nedavno je posetio Novi Pazar i tom prilikom je izjavio da taj grad ima vrhunsku salu za borilačke sportove i da veruje da će ovdašnji bokseri u budućnosti beležiti kvalitetne rezultate.

“Došao sam na poziv sportskog direktora Bokserskog kluba Novi Pazar Selvera Lekpeka. Oduševljan sam dočekom i ljudima ovde. Primio nas je i gradonačelnik (Nihat Biševac). Što se tiče sale za boks, urađena je veoma kvalitetno. Nadam se da će ovi dečaci imati podršku i da će biti stimulisani da se bave boksom”, rekao je Magomedov.

On je četvrtfinalista poslednjeg Svetskog prvenstva Beogradu, a na putu ka medalji isprečio mu se dvostruki olimpijski pobednik i petostruki šampion planete Kubanac Hulio Cezar Lakruz Peraca.

Magomedov, koji ima 29 godina i rodom je iz Dagestana, bio je tri puta seniorski prvak Rusije, dok je na Evropskim igrama 2015. godine u Bakuu osvojio bronzanu medalju.

“Predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin trudi se da boks u Srbiji dovede na viši nivo i na tome smo mu zahvalni. Pokušava da okupi kvalitetne momke, od najmlađih do seniora. Neophodno je da mladi upijaju dobre stvari. Potrudićemo se da boks u Srbiji napreduje”, naveo je Magomedov.

Član reprezentacije Srbije trenirao je sa bokserima iz novopazarskih klubova u sali za borilačke sportove, koja se nalazi u okviru Dvorane Sportske akademije Douš.

“Pazarski boks ima bogatu istoriju, a cilj nam je da ga unapredimo i podignemo na veći nivo. Doveli smo ovde vrhunskog boksera. Pokušaćemo da u dogledno vreme obezbedimo da trenira s našim borcima možda i čitav mesec”, najavio je generalni sekretar pazarskog Sporskog saveza Nermin Zećirović.

“Imamo fantastične boksere i možda najboje uslove u Srbiji za bavljenje boksom. Želimo da se takmičimo u elitnoj ligi. Jedan od prioriteta je afirmacija trenera iz Novog Pazara i poboljšanje njihovog znanja jer verujemo da naši takmičari mogu da osvajaju evropske i svetske medalje”, dodao je on.

Bokserski klub Novi Pazar krajem prošle godine konstituisao je novu upravu, a angazovan je i trofejni kubanski stručnjak Rafael Sainc Suarez, s kojim radi prvi seniorski prvak države iz ovog grada Dževad Ibrović.

U klupskom rukovodstvu su i nekada juniorski reprezentativci države Selver Lekpek i Edin Ademović.

“Krenuli smo ambiciozno. U takmičenju na nivou Bokserskog saveza Šumadije i Pomoravlja bili smo među poslednjima, ali smo napredovali do osme pozicije. Imamo sjajne mlade boksere, prvake države i reprezentativce, poput Ahmeda Mavrića, Imrana Mašovića, Pavla Beševića i Admira Kamešničanina. Darovitih dečka ima još”, kazao je Lekpek.

Podsetimo, Novi Pazar je prošle godine prvi put imao učesnika šampionata sveta, s obzirom da je Srbiju krajem oktobra i početkom u Beogradu kod boraca lakših od 71 kilograma predstavljao as Dandija Džejlan Toskić, koji je nešto ranije postao i tek drugi seniorski prvak države koji dolazi iz ove sredine.

Klubovi poput Dandija i Novog Pazara imaju državne prvake u mlađim kategorijama i borce koji se nalaze u raznim reprezentativnim selekcijama, a takmičar Novog Pazara Ahmed Mavrić nedavno je kao državni reprezentativac učestvovao na Evropskom omladinskom prvenstvu u Budvi.

Osim toga, Mladost Sandžak je po uspešnosti drugi kolektiv u Ligi Šumadije i Pomoravlja.

M. Minić

 

Podeli