DruštvoVesti

Deca na meti omikrona

 Zbog sezone gripa i koronavirusa, tačnije omikron soja, povećan je broj obolelih. Na meti su u najvećem broju deca, koja  prilikom oboljevanja imaju najčešće problema sa respiratornim infekcijama. Zbog simptoma sličnih u oba slučaja, načelnica Dečijeg odeljenja OB Novi Pazar, dr Hadija Toković, apeluje na roditelje da decu odmah odvedu kod lekara.

“Zbog veoma sličnih simptoma sezonskog gripa i koronavirusa, naročito omikron soja koji najpre napada dečiji organizam, apelujem i molim roditelje da decu odmah odvedu lekaru ukoliko primete bilo koji simptom sličan koronavirusu, povišenu temperaturu, povraćanje, dijareju, opštu malaksalost, curenje iz nosa, bol u grlu i kašlja”, kazala je načelnica Dečijeg odeljenja OB Novi Pazar.

Ona je istakla da Dečije odeljenje radi u no covid sistemu, da na odeljenju nema dece hospitalizovane od koronavirusa ali da ukoliko ima težih stanja, deca se transportuju za Beograd u bolnicu “Dragiša Mišović”.

Dr Toković naglašava da roditelji najpre decu moraju odvesti na testiranje i na taj način saznaju da li je u pitanju obični grip ili možda korona. Tako će na vreme dobiti adekvatnu terapiju i lakše i brže doći do izlečenja nego da čekaju i na svoju ruku daju deci lekove, naročito antibiotike koje nikako ne smeju sami uključivati jer oni u ovom slučaju mogu čak stvoriti i dodatne komplikacije.

B.V.

Podeli