DruštvoVesti

Danas ponavljanje referenduma na devet glasačkih mesta

Na devet glasačkih mesta u Srbiji danas, od 7 do 20 časova, biće ponovljen referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa.

Kako je ranije rečeno na sednici Republičke izborne komisije (RIK), referendum se ponavlja jer na tim mestima nije mogao da se utvrdi rezultat ili je rezultat bio poništen.

Glasanje na referendumu biće ponovljeno na glasačkom mestu broj 16 u Petrovcu na Mlavi, na glasačkim mestima broj 10, 20, 22 i 38 u Trsteniku, na glasačkom mestu 43 u Bačkoj Topoli, na glasačkom mestu broj 33 u Gradskoj opštini Pantelej u Nišu, na glasačkom mestu 47 u Čačku i na glasačkom mestu 31 u Požarevcu.

Na ponovljenom referendumu biće odštampano ukupno 7.750 glasačkih listića za 7.711 glasača.

Takođe, na tim glasačkim mestima biće formirani i novi odbori.

Ponovljeno glasanje na glasačkom mestu u Bačkoj Topoli

Na glasačkom mestu broj 43, u zgradi OŠ “Stari Kovač Đula” u Staroj Moravici u opština Bačka Topola za 659 registrovanih birača ponovljeno je glasanje.

Na glasanju 16. januara, prema nezvaničnim informacijama, na ovom glasačkom mestu Glasački odbor nije ispoštovao proceduru, što je bio osnov za donošenje rešenja kojim će se glasanje ponoviti. Utvrđene su grube, neotklonjive računske greške, na glasačkim listićima dva lica sa pravima glasa, koja su se opredelila da svoju građansku dužnost obave u kućnim uslovima.

Na jednoj potvrdi o izbornom pravu greška je uočena jer je nije potpisalo lice sa pravom glasa nego njegov bračni drug, što nije validno po proceduri, dok je druga greška bila ta što ista potvrda nije ni potpisana od strane lica upisanog u birački spisak, te se taj glasački listić tretirao kao nevažeći, a po pravilima on kao takav spada u neupotrebljene.

 

Izvor: Tanjug

Podeli