KulturaVesti

Otvorena “Komuna 2”

Izložba skulptura u kamenu i drvetu novopazarskog umetnika Samira Fejzovića, pod nazivom „Komuna 2“, otvorena je u Galeriji Multimedijalnog centra (MMC) u Novom Pazaru.

“Predstavljene su skulpture koje su rađene u kamenu i u drvetu. Ukupno 18. On je radio u kamenu porterete i to nije slučajno s obzirom da je kamen materijal koji je svedok vremena. Oni malo podsećaju na skulpture drevnih civilizacija. U drvetu su skulpture životinja. Znamo da su kroz istoriju umetnosti životinje uvek bile prisutne u skulpturi i imaju svoju simboliku”, kazala je za RTV Novi Pazar urednica u Kulturnom centru Amra Hodžić Jejna.

Fejzović, koji je profesor na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, diplomirao je vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Rigi, a magistrirao na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu.

Od 2008. aktivan je na kulturnoj sceni Novog Pazara sa nekoliko samostalnih i većim brojem grupnih izložbi, a pre toga je sa umetničkom grupom “Vizionarsko društvo” iz Sarajeva bio učesnik više desetina projekata, izložbi  i drugih javnih nastupa.

“Umetnost poistovjećujem sa životom. Moj rad i život se zasnivaju na traženju ritma, balansa, kompozicije i komunikacije, sve u svrhu dobrih odnosa i pozitivnog uzimanja bitka. Dokumentovanje procesa življenja je moj artefakt”, kaže autor.

Njegova izložba skulptura može se pogledati u Galeriji MMC u naredne dve nedelje.

Z.M.

 

Podeli