PolitikaRegionVesti

Komplikuje se situacija u CG, stižu novi zahtevi za smene, Evropa upozorava!

Ustav Crne Gore ne daje mogućnost izbora novog premijera bez parlamentarnih izbora, poručeno je iz kabineta Zdravka Krivokapića, nakon najavljenog formiranja manjinske vlade. U međuvremenu, u Skupštinu Crne Gore stigao je predlog za razrešenje predsednika parlamenta Alekse Bečića, koji su podnele stranke parlamentarne opozicije.

U obrazloženju predloga se navodi da parlament za vreme mandata Bečića nije bio mesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije uspela da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija i dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore. Parlamentarna skupština Saveta Evrope zabrinuta je zbog povećanja polarizacije crnogorske političke scene po pitanju nacionalnog identiteta.

Kako navode, Crna Gora je zemlja koja je do sada uspevala da u velikoj meri ograniči takve tenzije. Parlamentarna skupština Saveta Evrope ako navode, poziva različite političke formacije i lidere da ne naglašavaju ovu polarizaciju, već da pomognu u smanjenju njenog intenziteta.

To se navodi u nacrtu izveštaja o monitoringu država članica Savjeta Evrope, koji je sačinio poslanik PSSE Mihael Jansen i koji će skupština razmatrati na sednici od 24.januara do 28. januara ove godine.

Inače, za večeras su ponovo najavljeni protesti u više crnogorskih gradova.

 

Senada Kalić

Podeli