PolitikaRegionVesti

PADA VLADA: Skupštini predata inicijativa za smenu Vlade Crne Gore

Skupštini Crne Gore dostavljena je inicijativa za smenu aktuelne vlade Zdravka Krivokapića. Inicijativu GP URA potpisao je 31 od neophodnih 27 poslanika.

Inicijatvu su podneli FP URA Dritana Abazovića i deo opozicionih stranaka.

Inicijativu su potpisali sledeći poslanici GP URA, Saveza građana CIVIS, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije, albanskih partija i Demokratske partije socijalista.

Inicijativa je usledila nakon što je koalicija Crno na bijelo, na čijem čelu je Abazović, zatražila formiranje manjinske vlade, u kojoj neće biti kadrovi Demokratskog fronta i opozicione Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Za izglasavanje nepoverenja je navedeno pet razloga, među kojima je i taj da je predsednik vlade Zdravko Krivokapić svojim delovanjem više puta u prethodnom periodu, kako navode, ugrozio i otežao saradnju između zakonodavne i izvršne vlasti, što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu u zemlji.

– Građanski pokret URA neće simulirati procese, odugovlačiti i mrcvariti većinsku volju građana koji žele stabilnost, reforme i put ka EU i već danas je u skupštinsku proceduru uputila inicijativu na osnovu koje će se videti da li aktuelna Vlada ima podršku većine poslanika. Ovo je pre svega i test da li koncept manjinske vlade koju smo predložili svim poslanicima ima većinu u parlamentu – saopštili su iz GP URA.

– Crna Gora i njen politički život više ne mogu da izdrže status „kvo“. Ako se utvrdi da ova vlada nema podršku, mi smo ponudili koncept manjinske vlade bez DPS-a i DF-a svim poslanicima i nadamo se da će se velika većina parlamenta prema tome odneti odgovorno i podržati takav koncept – navodi se u saopštenju GP URA.

 

Izvor: Novosti

Foto Vlada CG

Podeli