PolitikaRegionVesti

Crna Gora: Podnijeta inicijativa za manjinsku Vladu, podržali je Bošnjačka stranka, Albanska lista i Albanska koalicija

Rukovodstvo Građanskog pokreta URA predložilo je formiranje manjinske Vlade kao rešenje za izlazak iz političke krize u Crnoj Gori.

Manijnsku Vladu činili bi URA, SNP i manjinske stranke. O tome je razgovarano sa predstavnicima albanskih i bošnjačkih stranaka. U Vladi ne bi billo, po ovom predlogu, predstavnika DPS-a i DF-a.

Takav prijedlog odnosno model manjinske Vlade, u ovim političkim okolnostima, može Crnoj Gori donijeti prijeko potrebnu stabilnost i ubrzavanje procesa evropskih integracija”, to smatraju u Bošnjačkoj stranci, Albanskoj lista i Albanskoj koaliciji. Oni su saopštili da podržavaju prijedlog o manjinskoj Vladi.

“Uvažavajući činjenicu da se Crna Gora nalazi u ozbiljnoj političkoj, društvenoj, ekonomskoj i zdravstvenoj krizi, kao i da aktuelnu Vladu u parlamentu podržava svega desetak poslanika, mi, politički predstavnici manjinskih naroda u Skupštini Crne Gore, podržavamo prijedlog koji je u ponedjeljak saopšten od strane koalicije “Crno na bijelo” o formiranju manjinske Vlade”, navodi se u zajedničkom saopštenju koje potpisuju Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka), Nik Đeljošaj (Albanska lista) i Fatmir Đeka (Albanska koalicija Jednoglasno).

Potpisnici saopštenja uvjereni su da je maninska Vlada jedino rješenje za izlazak iz trenutne političke krize.

“Model manjinske Vlade, u ovim političkim okolnostima, može Crnoj Gori donijeti prijeko potrebnu stabilnost i ubrzavanje procesa evropskih integracija. A to je upravo ono što je zahtjev naših građana i potreba države, kako bi izašla iz spirale podjela, siromaštva i beznađa. S toga, smatramo da bi što šira podrška ovom konceptu u Skupštini Crne Gore bila blagotvorna za naše društvo, za multietnički sklad Crne Gore i za očuvanje temeljnih vrijednosti za koje smo se borili”, navodi se u saopštenju.

Dodali su i d aih hrabri poruka međunarodnih partnera. Njihova podrška u narednom periodu je pptrebna kako bi se regorme što lakše sprovodile, te kako bi se napredovalo ka članstvu u EU.

“Naš evropski i evroatlantski put nemaju alternativu i podrška partnera nam je od izuzetne važnosti. Bošnjačka stranka, Albanska lista i Albanska koalicija podržavaju inicijativu o manjinskoj vladi. Sigurni smo da će nova vlada uspjeti da obezbijedi podršku i dođe do konsenzusa za izlazak iz vd. stanja u kome se nalaze naše brojne institucije. Bošnjačka stranka, Albanska lista i Albanska koalicija se od svog osnivanja zalažu za demokratizaciju društva, nezavisno pravosuđe, dogovor oko novog izbornog zakonodavstva, jačanje ekonomskog razvoja države i podizanje životnog standarda građana. Spremni smo da na ovim principima damo svoj doprinos, u cilju sveukupnog napretka našeg društva”, zaključuje se u saopštenju.

Koalicija “Crno na bijelo” podnijela je danas Skupštini Crne Gore inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Inicijativu je potpisao 31 poslanik.

Potpisali su je poslanici koalicije “Crno na bijelo”, Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Albanske liste i Albanske koalicije, Liberalne partije (LP) te dio poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

Među poslanicima DPS koji nijesu potpisali inicijativu su Duško Marković, Branimir Gvozdenović, Petar Ivanović, Mevludin Nuhodžić, Predrag Bošković, Predrag Sekulić, Miodrag Vuković, Miomir M. Mugoša, Halil Duković, Dragutin Papović, Bogdan Fatić, Luiđ Škrelja i Ivan Mitrović.

Među potpisnicima nema poslanika Demokratske Crne Gore, Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP), Demosa, Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore (UCG) i Radničke partije (RP).

Koalicija “Crno na bijelo” predložila je na pres konferenciji 17. januara model manjinske vlade u kojoj, kako je kazao lider Građanskog pokreta URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ne bi bilo mjesta za Demokratski front i Demokratsku partiju socijalista.

Agencije

A.N.

Podeli