SvetVesti

Sirija: Otpadne vode šire bolest u kampovima u Idlibu

Zbog obilnih kišnih padavina u provinciji Idlib u Siriji došlo je do izlijevanja otpadnih voda koje se šire kampovima u kojima su spas od napada pronašli sirijski civili.

U kampovima u Idlibu smješteni su civili koji su napustili domove zbog napada snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i njegovih pristalica.

Kampovima se širi neugodan miris otpadnih voda, a što dovodi i do različitih oboljenja kod djece.

Kiše, koje su padale u provinciji Idlib na sjeverozapadu zemlje, i dalje negativno utiču na živote civila koji su se sklonili u improvizovane šatore.

Improvizovani izbjeglički kampovi sa slabom infrastrukturom, puni su otpadnih i prljavih voda.

Porodice koje su zabrinute zbog neugodnog mirisa i štetnih insekata koji mogu uzrokovati bolesti čekaju što prije rješenje problema.

Mohammed Added, jedan od stanovnika kampa u Bala’i, zapadno od Idliba, rekao je za AA da se kišnica pomiješala sa kanalizacionom vodom i izlila između šatora.

“Zbog lošeg mirisa vode, djeca koja žive u kampu boluju od bolesti poput alepskih čireva i šuge”, rekao je Added.

Pozvao je humanitarne organizacije da pronađu trajno rješenje.

“Bolesti se razvijaju kod djece”, upozorio je Added.

Marva Halil, koja živi u improvizovanom šatoru, rekla je da je njena kćerka oboljela od šuge (scabies), što je “posljedica lošeg mirisa iz otpadnih voda”. Navela je da su se akne i svrab proširili na tijelu kćerke.

“Kada pada kiša, širi se smrad. Djeca koja žive u logorima su sve bolesnija”, dodala je Halil.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika.

Uz posredstvo Türkiye, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen jednom od četiri zone deeskalacije. Snage odane Assadovom režimu su prekršile dogovor i zauzele tri zone, a u Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u regiji.

Türkiye i Rusija su u martu 2020. godine dogovorile protokol kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garanta primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja.

Zbog napada režimskih snaga iz Idliba je u kolektivne centre u blizini turske granice u proteklih pet godine izbjeglo blizu dva miliona Sirijaca.

 

Izvor: AA

Foto: İzzettin Kasım – AA

 

 

Podeli