SvetVesti

Adis Ahmetović novi izvestilac Bundestaga za Zapadni Balkan

Nemački političar bosanskog porekla, iz redova vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD), Adis Ahmetović novi je izvestilac Bundestaga za Zapadni Balkan i poručuje da je za očuvanje mira u Evropi bitno očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu, posebno u BiH.

Ahmetović, koji je član spoljnopolitičkog odbora, zamenio je na mestu izvestioca Bundestaga za Zapadni Balkan Josipa Juratovića.

Kao izvestilac za Zapadni Balkan on će, kako je navedeno na njegovom sajtu, voditi razgovore, pripremati mere i davati predloge za usvajanje odluka u spoljnopolitičkom odboru.

Takođe u svojoj funkciji obaveštavaće Bundestag od razvoju u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji, i kako je navedeno, Kosovu.

„Na međunarodnom planu smo pred velikim izazovima i raduje me novi zadatak. Naš cilj je da socijaldemokratske vrednosti mira i razumevanja pretočimo u konkretna dela“, poručio je Ahmetović.

On je istakao da se očuvanje mira u Evropi u budućnosti ne odlučuje samo na ukrajinsko-ruskoj granici, već i značajno na Zapadnom Balkanu, posebno u BiH.

„Na očuvanju stabilnosti i mira u tom regionu želim aktivno da radim“, naglasio je Ahmetović.

Inače, Ahmetović je zamenik izvestioca za regione Rusije, Južne Azije, centralno-istočne Evrope, kao i oblasti međunarodne limatske politike, politike resursa, energije i zaštite životne sredine.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Shutterstock.com/Davida Ramis Diaz, ilustracija

Podeli